Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Γρηγόρης (Κρικόρ) Αγανιάν

Ο Έλληνας, αρμένικης καταγωγής επιθετικός Γρηγόρης (Κρικόρ) Αγανιάν, γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1943, στη Παλαιά Κοκκινιά. Παιδί προσφυγικής οικογένειας, έχοντας ξεκινήσει από την Αρμενική Ένωση και με αγωνιστικές παρουσίες στον Εθνικό και κυρίως με τον Παναιγιάλειο είναι ένας από του εμβληματικότερους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, της περίφημης ομάδας του Μάρτον Μπούκοβι  (Márton Bukovi), τη δεκαετία του 1960. Ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος,  Έλληνες που αγωνίστηκε στο εξωτερικό! Από πολλούς αναφέρεται με το παρατσούκλι «Ο Χασάπης», λόγω του κρεοπωλείου που διατηρούσε η οικογένειά του!


Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, ο πατέρας από το Ανταμπαζάρ και η μητέρα από το Αφιόν Καραχισάρ.  Ήρθαν στην Ελλάδα το 1922, με την πατρική οικογένεια να εγκαθίσταται στον Πειραιά κατόπιν μερικών ετών που βρέθηκαν στη Χίο. Τελειώνοντας ο ίδιος το δημοτικό του Ζαβαριάν, φοίτησε σε τεχνική σχολή και ταυτόχρονα εργαζόταν ως τορναδόρος και αργότερα στην οικογενειακή επιχείρηση. Πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στην Αρμενική Ένωση και το 1959 μεταπήδησε στον Εθνικό Πειραιώς. Αργότερα αγωνίστηκε με υποσχετική στην ΑΕ Νικαίας και από το 1960 στον Παναιγιάλειο. Οι εμφανίσεις του με την ομάδα του Αιγίου είχαν ως αποτέλεσμα τη μεταγραφή του το 1964 στον Ολυμπιακό. Η απασχόληση του στο κρεοπωλείο που διατηρούσε η οικογένεια του, τον οδήγησε να απορρίψει θέση δημοσίου υπαλλήλου, ως bonus για την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, αντιπροτείνοντας να διοριστεί ένας συγγενής του. Αν και στην αρχή δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί, η έλευση του Μάρτον Μπούκοβι  (Márton Bukovi) τον ωφέλησε, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα χρόνια του στους ερυθρόλευκους, με εξαίρεση τις δύο τελευταίες σεζόν όπου είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, να αποτελέσει βασικότατο στέλεχος της ομάδας.


Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε μέχρι το 1971, λόγω μιας προσωπικής αντιπαράθεσης με τον τότε προπονητή των ερυθρολεύκων και ταυτόχρονα της εθνικής Ελλάδας, Λάκη Πετρόπουλο. Στη συνέχεια, αγωνίστηκε για ένα χρόνο στην ελβετική Λα Σω-ντε-Φον, όντας επιλογή του Νταν Γεωργιάδη, τεχνικού του συλλόγου και προηγουμένως  του Ολυμπιακού. Μάλιστα, μετά την απομάκρυνση του Έλληνα τεχνικού ανέλαβε προσωρινά χρέη προπονητή. Επέστρεψε στον Παναιγιάλειο ως παίκτης-προπονητής, μέχρι και το 1978 όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Οι φίλοι των Πειραιωτών είχαν συνθέσει ένα δίστιχο για τις μονομαχίες του με το Μίμη Δομάζο, ηγέτη του αιώνιου αντιπάλου Παναθηναϊκού:

Ποιος είναι αυτός που έκανε το Στρατηγό, λοχία;
Είν' ο Γρηγόρης Αγανιάν από την Αρμενία.


Χρίστηκε μία φορά διεθνής με την εθνική ομάδα των Ανδρών της Ελλάδας, όταν στις 28 Οκτωβρίου του 1970, στην ήττα με 1-2 από την Ισπανία, σε φιλικό στη Σαραγόσα, αντικατέστησε τον κεντρικό αμυντικό Απόστολο Τόσκα στο 73ο λεπτό.  Ο Αγανιάν οριοθετεί την έναρξη της δυσαρέσκειάς του προς τον ομοσπονδιακό τεχνικό Λάκη Πετρόπουλο, για άνιση αντιμετώπιση παικτών σε ζητήματα εξωαγωνιστικής πειθαρχίας, λίγες εβδομάδες νωρίτερα και κατά την προετοιμασία για την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Μάλτα (1-1) στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1972 (τότε κύπελλο Εθνών).


Αποτελεί τον δεύτερο και τελευταίο ποδοσφαιριστή αρμένικης καταγωγής, που αγωνίστηκε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έπειτα από τον Δανιήλ Δανελιάν (Τανιέλ Τανιελιάν), κεντρικό μέσο του Άρη Θεσσαλονίκης με 8 εμφανίσεις το διάστημα από το 1933 έως το 1935. Σε προεπιλογή ή και αποστολή ενδέχεται να κλήθηκε ο συμπαίκτης του τελευταίου αμυντικός Βαχάκν Απραχαμιάν, χωρίς τελικά να μετάσχει σε συνάντηση αναγνωρισμένη από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Από το 2008 διατηρεί πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Κορυδαλλό. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του αυστηρών αρχών και δύσπιστο, ανεξάρτητο, κλειστό και δύσκολο σε φιλίες. Θεωρεί το έθνος του αδικημένο για το Αρμένικο ζήτημα και τα επακόλουθά του από τους Νεότουρκους, όπως επισημαίνει και τα αρνητικά σχόλια που ενίοτε δεχόταν εξαιτίας της καταγωγής του (αρμενισμού), πριν γίνει γνωστός με τον αθλητισμό, δικαιολογώντας τα ωστόσο πλέον ως σημεία των τότε καιρών. Δηλώνει υπερήφανος για την Αρμενία, την οποία επιθυμεί να επισκεφτεί και την Ελλάδα που έζησε τη ζωή του σε έναν φιλόξενο τόπο.


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1959/60: Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς, 0                (0)
  • ·         1960: (δανεικός) → Αθλητική Ένωση Νίκαιας                    
  • ·         1960-1964: Παναιγιάλειος Γυμναστικός Σύλλογος 1923, 73 (16)
  • ·         1964-1971: Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, 127 (25)
  • ·         1971/72: Football Club La Chaux-de-Fonds                          
  • ·         1971-1978: Παναιγιάλειος Γυμναστικός Σύλλογος 1923                 

Διεθνής

  • ·         1970: Ελλάδα, 1 (0)

Τίτλοι

Με τον Ολυμπιακό
  • ·         Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2 (1965/66, 1966/67)
  • ·         Κύπελλο Ελλάδας: 2 (1964/65 -χωρίς συμμετοχή στον τελικό και 1967/68) – δεν πήρε μέρος σε κάποιο αγώνα για την επίσης νικηφόρα διοργάνωση της περιόδου 1970/71



ΠΗΓΗ: armenika.gr