Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι

Ο Πολωνός τερματοφύλακας Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι (Jacek Paweł Kazimierski), γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1959, στην Βαρσοβία. Έχοντας ξεκινήσει επαγγελματικά το 1978 από την Λέγκια Βαρσοβίας, οι εξαιρετικές του εμφανίσεις είχαν ως αποτέλεσμα την κλήση του στην εθνική Πολωνίας. Το καλοκαίρι του 1987, έπειτα από 9 χρόνια στη Λέγκια, μεταγράφηκε στον πρωταθλητή της προηγούμενης σεζόν Ολυμπιακό. Αν και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας έδειξε καλά δείγματα γραφής, η πορεία του στο πρωτάθλημα δεν ήταν ανάλογη καθώς προέβη σε μια σειρά απογοητευτικών εμφανίσεων με αποκορύφωμα την εμφάνισή του στην εντός έδρας ήττα με 1-4 από τον Παναθηναϊκό στις 8 Νοεμβρίου του 1987 στο ΟΑΚΑ, που είχε ως επακόλουθο την αποχώρησή του από την ομάδα του Πειραιά τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έπειτα από μόλις 7 συμμετοχές με την ερυθρόλευκη φανέλα. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η βελγική Γάνδη, όπου και κρέμασε τα γάντια του το 1991. Ήταν 23 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Πολωνίας και συμμετείχε στις αποστολές για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 (3η θέση) και του 1986.


Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα, σε ηλικία 14 ετών, στην Αγκρίκολα της Βαρσοβίας. Το 1978 πραγματοποίησε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή στην Λέγκια. Έκανε το ντεμπούτο του στη Α’ Κατηγορία του πολωνικού πρωταθλήματος, στις 26 Αυγούστου του 1978, εναντίον της Ζαγκλέμπιε του Σόσνοβιτς. Το καλοκαίρι του 1987, έπειτα από 9 χρόνια και 225 συμμετοχές με τη φανέλα της Λέγκια, μεταγράφηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στον πρωταθλητή της προηγούμενης σεζόν, Ολυμπιακό.


Η πρώτη του γνωριμία με την Ελλάδα, έγινε όταν στις 18 Ιανουαρίου του 1984, σ’ έναν φιλικό αγώνα που έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη, υπερασπίστηκε την εστία της Εθνικής Πολωνίας εναντίον του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Τρία χρόνια αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα ως γκολκίπερ της Πολωνίας, για τον αγώνα των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988 με την εθνική μας ομάδα, στις 29 Απριλίου του 1987. Έκανε ένα απίστευτο παιχνίδι εκείνο το βράδυ και δεν άφησε να περάσει «κουνούπι» προς την εστία του! Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται μια φάση όπου ο Σάββας Κωφίδης έκανε ένα μακρινό σουτ, ο Νίκος Αναστόπουλος, έξυπνα άφησε τη μπάλα να «σκάσει» δίπλα του και να πάρει τροχιά προς τα δίχτυα, αλλά ο Πολωνός έκανε μια τρομερή εκτίναξη και πέταξε τη μπάλα κόρνερ! Στην ίδια φάση φάνηκε ο Νίκος Βαμβακούλας να λέει «μπες, μωρή πουτάνα...»! Για την ιστορία, η Εθνική μας κέρδισε με 1-0 (56' Δημήτρης Σαραβάκος) και αποδείχτηκε ότι ήταν και ο τελευταίος διεθνής αγώνας του Καζιμιέρσκι! Τον έβαλε όμως στο «μάτι» των υπευθύνων του Ολυμπιακού, που έψαχναν για γκολκίπερ …


Συμπληρώνοντας λοιπόν σχεδόν μια δεκαετία (1978-1987) στη Λέγκια, η πρόταση του Ολυμπιακού δε τον αφήνει αδιάφορο και 3 μήνες μετά το «σόου» που έδωσε στο ΟΑΚΑ, υπέγραψε το καλοκαίρι του 1987 σε ηλικία 28 ετών, ιδανική για τερματοφύλακα, στον Ολυμπιακό, για να λύσει το πρόβλημα στη θέση του γκολκίπερ, που κρατούσε από το 1984, όταν έφυγε ο Νίκος Σαργκάνης για τον Παναθηναϊκό. Το ξεκίνημα του ήταν πραγματικά εντυπωσιακό! Στα φιλικά που δόθηκαν επί Αμερικανικού εδάφους, έπιανε και... τα άουτ. Μεγάλες πραγματικά εμφανίσεις που έκαναν τους ιθύνοντες και τον προπονητή Αλκέτα Παναγούλια να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Το εν Ελλάδι κοινό είχε την ευκαιρία να δει τον Πολωνό από κοντά, στον τελικό του Super Cup, το καλοκαίρι του 1987, απέναντι στον ΟΦΗ (1-0 με γκολ του Πέτρου Ξανθόπουλου). Ο Καζιμιέρσκι δεν είχε πολλή δουλειά, αλλά μια-δυό ζογκλερικές ενέργειες αφ' ενός και η συνολική -επιβλητική- του παρουσία στα καρέ αφ' ετέρου, έκανε τον κόσμο να μονολογεί: «πήραμε τερματοφυλακάρα! …»...


...ώσπου, ήρθε η πρεμιέρα του πρωταθλήματος! Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Λάρισα να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα. Με τον αέρα του πρωταθλητή, οι «ερυθρόλευκοι» ανοίγουν το σκορ στο 31ο λεπτό με το Θόδωρο Ζελιλίδη. Κάπου εκεί αρχίζει το γλέντι... Κόρνερ από αριστερά, κακή συνεννόηση στην άμυνα της ομάδας, ο Καζιμιέρσκι βγαίνει, χάνει τη μπάλα μέσα απ' τα χέρια του και ο Γιάννης Αλεξούλης στο 39' ισοφαρίζει για τη Λάρισα. Έχει όμως και συνέχεια... 71ο λεπτό και ο Γιώργος Αγορογιάννης σεντράρει, ο Πολωνός χάνει και πάλι τη μπάλα μέσα από τα χέρια του, ο Μιχάλης Ζιώγας δεν μπορεί από κοντά να σκοράρει, αλλά το πετυχαίνει ο Θοδωρής Βουτυρίτσας, κάνοντας το 2-1 για τη Λάρισα! Πέντε λεπτά πριν το τέλος, ο Βασίλης Καραπιάλης γίνεται «σάντουϊτς» από δύο αμυντικούς του Ολυμπιακού και κερδίζει το φάουλ. Απ' ευθείας ο Γιώργος Μητσιμπόνας, … 3-1 η Λάρισα, ... τέζα ο Ολυμπιακός! ... Βγαίνει και την άλλη μέρα το «ΦΩΣ» της Δευτέρας, 7 Σεπτεμβρίου του 1987, έχοντας για πρωτοσέλιδο: «ΜΕΓΑ ΚΑΖΟ ΚΑΖΙΜΙΕΡΣΚΙ» ...


Ο Ολυμπιακός παρέπαιε. Συνέχισε με δύο ισοπαλίες (2-2 με ΑΕΚ, 1-1 με Πανιώνιο) στο ΟΑΚΑ και στην 4η αγωνιστική έχασε με 0-1 από τη νεοφώτιστη Βέροια με γκολ του - πιτσιρικά τότε - Αλέξη Αλεξανδρή! Ήταν το μοναδικό ματς που ο Πολωνός έπαιξε καλά, γλυτώνοντας μάλιστα σε αρκετές φάσεις τον Ολυμπιακό από διασυρμό! Η εν γένει παρουσία του όμως, δεν προκαλούσε εμπιστοσύνη καθώς ήταν εξαιρετικά ασταθής.


Το παιχνίδι που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του, ήταν στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής, στις 8 Νοεμβρίου του 1987, απέναντι στον Παναθηναϊκό. Στο 13ο λεπτό, πάλι από ασυνεννοησία του με την άμυνα, ο Πέτρος Μίχος με αυτογκόλ κάνει το 0-1 για τον Παναθηναϊκό. Ο Θόδωρος Ζελιλίδης στο 22' φέρνει το ματς «στα ίσια», αλλά στο 42' ο Βαγγέλης Βλάχος κάνει το 1-2. Και στο 46', ο Καζιμιέρσκι «δίνει» το ματς στον Παναθηναϊκό! Ο Σαραβάκος σουτάρει απ' τα... 40 μέτρα, ο Καζιμιέρσκι πιάνει τη μπάλα που πήγαινε πάνω του, του... φεύγει μέσα απ' τα χέρια και το 1-3 είναι γεγονός! Τη βαριά ήττα του Ολυμπιακού, έκλεισε πάλι ο Βαγγέλης Βλάχος στο 86ο λεπτό, πάλι από λανθασμένη εκτίμηση του Καζιμιέρσκι! Ο Αλκέτας Παναγούλιας παραιτείται το ίδιο βράδυ, στον Ολυμπιακό επικρατεί αναβρασμός, εμφανίζεται δύο ημέρες αργότερα ο Γιώργος Κοσκωτάς και ο Καζιμιέρσκι μαζεύει τα πράγματα του, μετά από μόλις 7 παιχνίδια στο πρωτάθλημα (10 συνολικά) και 3,5 μήνες παραμονής...


Με την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό, άρχισαν οι φήμες ότι ο Πολωνός « … δεν έβλεπε», ότι είχε... αστιγματισμό, ότι είχε... μεγάλη μυωπία και διάφορα άλλα, κάνοντας τους φιλάθλους, είτε κόκκινων αποχρώσεων είτε όχι, να αναρωτιούνται εσαεί, πώς αυτός ο καταπληκτικός, εκτός Ελλάδας, τερματοφύλακας, στη χώρα μας έκανε τόσα λάθη και «σταυρώθηκε» από τους πάντες! Το μυστήριο είναι πως ο... αστιγματισμός ή η … μυωπία ή εν πάση περιπτώσει, ότι ήταν αυτό που είχε ο Καζιμιέρσκι, ΔΕΝ επηρέασε τη συμμετοχή του επί σχεδόν 10ετία στη Λέγκια, ΔΕΝ επηρέασε τις επιδόσεις του με την εθνική ομάδα της πατρίδας του και ΔΕΝ επηρέασε σε καμία περίπτωση και τις επιδόσεις του στον επόμενο σύλλογο που υπέγραψε! Φεύγοντας από τον Ολυμπιακό, βρήκε «στέγη» στο Βέλγιο και πιο συγκεκριμένα στη Γάνδη. Έπαιξε για μια τριετία, με εξαιρετική επιτυχία, τουλάχιστον 30 αγώνες σε κάθε περίοδο, βοηθώντας τη στην άνοδο στη Α’ Κατηγορία και σε ευρωπαϊκές εξόδους τις επόμενες 2 σεζόν, έως το 1992, οπότε και έκλεισε την καριέρα του.


Με την εθνική Νέων της Πολωνίας (μέχρι 20 ετών), συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων του 1979, τερματίζοντας στη 4η θέση, παίζοντας σε 6 παιχνίδια, δεχόμενος 6 γκολ. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην εθνική Πολωνίας, στις 25 Ιανουαρίου του 1981, στο Τόκιο σε μια φιλική νίκη με 2-0 επί της Ιαπωνίας. Έγινε 23 φορές διεθνής, δέχτηκε 25 γκολ και συμμετείχε στις αποστολές για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982, όπου η Πολωνία κατέκτησε την 3η  θέση και του 1986, χωρίς να αγωνιστεί. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μέξικο, διαδέχθηκε τον μεγάλο Γιόζεφ Μλίναρτσικ (Józef Młynarczyk) και έγινε για λίγους μήνες, μέχρι τον αγώνα με την εθνική μας, ο βασικός γκολκίπερ της Εθνικής Πολωνίας. Τον ίδιο, τον διαδέχθηκε, ο Γιόζεφ Βάντσικ (Józef Wandzik)!


Τη διετία 1997-1999, δούλεψε για την ομοσπονδία της Πολωνίας ως γυμναστής των γκολκίπερ στη διάρκεια της θητείας του Πάβελ Γιάνας (Paweł Janas). Τον Ιούνιο του 2007, ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων στην Βίσλα Κρακοβίας. Τρία χρόνια αργότερα, κλήθηκε από τον εθνικό προπονητή Φράντσιτσεκ Ζμούντα (Franciszek Smuda) για τη θέση του προπονητή τερματοφυλάκων στην εθνική πολωνική ομάδα.

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • ·         Agrykola Warszawa

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1978–1987: Wojskowy Klub Sportowy Legia Warszawa, 225 (0)
  • ·         1987/88: Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, 7 (0)
  • ·         1988–1991: Koninklijke Atletiek Associatie Gent, 31 (0)

Σύνολο καριέρας: 263 (0)

Διεθνής

  • ·         1981–1987: Πολωνία, 23 (0)

 Τίτλοι

Συλλογικοί

Με τη Legia
  • ·         Πρωτάθλημα Πολωνίας: 2 (1979/80, 1980/81)

 Με τον Ολυμπιακό
  • ·         Σούπερ Καπ Ελλάδος: 1988

Διεθνείς

Με τη Πολωνία
  • ·         Παγκόσμιο Κύπελλο: 3η θέση το 1982