Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Χουάν Μοντέζ

Ο Αργεντινός κεντρικός μέσος Χουάν Μοντέζ (Juan Enrique Montes), γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1947, στο Μπουένος Άιρες. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο για την Ατλάντα, το 1967 και το 1969, πήγε στη τοπική αντίπαλό της, την Τσακαρίτα Τζούνιορς, με την οποία κατέκτησε το Μετροπολιτάνο της ίδιας χρονιάς. Τον Ιούλιο του 1972, ήλθε στον ΠΑΣ Γιάννινα, εξελισσόμενος στον «στρατηγό» του θρυλικού «Άγιαξ της Ηπείρου»! Ένα βαρύ όνομα, ταυτισμένο με την ιστορία και από τους μεγαλύτερους σε αξία ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του. Άριστος χειριστής της μπάλας, πολύ μεγάλος τεχνίτης με μεγάλο πλεονέκτημα την αλλαγή του παιχνιδιού με μεγάλη πάσα! Ολοκληρωμένος και εγκεφαλικός παίκτης, από σπάνια ποδοσφαιρική πάστα, ηγετική φυσιογνωμία, αλλά και με πολύ τσαγανό, νεύρο και υπέρμετρο ποδοσφαιρικό εγωισμό! Δεν ήθελε να χάνει ούτε στις προπονήσεις και ενίοτε, γίνονταν και υπέρ του δέοντος σκληρός! Πέρασε πάνω από 10 χρόνια με τον ΠΑΣ, βοηθώντας στην άνοδο στην ελληνική Κορυφαία κατηγορία την περίοδο 1973/74. Έφυγε τον Δεκέμβριο του 1982, μετά από 231 συμμετοχές και 4 γκολ στην Α’ Εθνική.


Ξεκίνησε την καριέρα του, το 1967 από την Ατλάντα στην Αργεντινή και στη συνέχεια, μετά από 2 χρόνια, μεταγράφηκε στην Τσακαρίτα Τζούνιορς, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Μετροπολιτάνο του 1969. Ο Εδουάρδος Ριγκάνι-Κοντογιωργάκης (Eduardo Ricagni), φίλος του και πρώην συμπαίχτης του, σε συνεννόηση με τον Γκόμεζ Ντε Φαρία (Agustin Gomez De Faria), προπονητή τότε της ομάδας, του έκανε πρόταση να έρθει στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ύστερα από πολύ επιμονή, μιας και την περίοδο αυτή παντρευόταν, τον έπεισε! Έφτασε στη πρωτεύουσα της Ηπείρου στις 23 Μαΐου του 1972. Τον Αλφρέντο Γκλάσμαν-Γκλασμάνη (Alfredo Glassmann), τον πρώτο από τους 6 που ήρθαν στην Ελλάδα, από την Βενεζουέλα που αγωνιζόταν, ακολούθησαν οι Χοσέ Πάστερνακ-Παστερνάκης (José Osvaldo “Tito” Pasternak) και ο Κοντογεωργάκης. Ακολούθησαν ο  Μοντέζ, ο Όσκαρ Αλβαρέζ (Óscar Marcelino Álvarez) και τελευταίος απ’ όλους, ο Εδουάρδο Λίσα (Eduardo Lisa). Αυτοί οι ποδοσφαιριστές δημιούργησαν το θρύλο του «Άγιαξ της Ηπείρου». Για να αγωνιστούν στην Ελλάδα, άπαντες υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία και απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα! 


Την περίοδο 1973/74, ο ΠΑΣ κατέκτησε το πρωτάθλημα στον πρώτο από τους τρεις ομίλους που υπήρχαν τότε στην Β’ Κατηγορία και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Με το πρωτοποριακό ποδόσφαιρο που έπαιζε, γέμιζε τα στάδια ανά την Ελλάδα. Τερμάτισε με την πρώτη του χρονιά στην Α’ Εθνική στην 9η θέση. Την περίοδο 1975/76, έφτασε στην 5η θέση, πάνω από Άρη Θεσσαλονίκης, Εθνικό Πειραιώς και Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια χρονιά αγωνίζεται και στο "Βαλκανικό Κύπελλο". 


Εκεί, κέρδισε την Παρτιζάν Τιράνων με 3-0, αλλά, οι ήττες από Ριέκα με 1-2 στη Γιουγκοσλαβία και με 0-2 στα Τίρανα τον αφήνουν πίσω. Τελευταίος αγώνας για το Βαλκανικό κύπελλο ήταν η ήττα με 1-3 από τη Ριέκα στα Γιάννενα , με τον γιουγκοσλαβικό σύλλογο να φτάνει 2η συνεχή χρονιά στο τελικό. Δύο χρόνια αργότερα, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» τερματίζει και πάλι 5ος, πίσω από τους τρεις του κέντρου και τον ΠΑΟΚ, ενώ ανακηρύσσεται πρώτη επαρχιακή ομάδα το 1979/80. Με την ομάδα των Ιωαννίνων αγωνίστηκε για 10 χρόνια σε 231 αγώνες, σκοράροντας 4 γκολ και έχοντας τεράστια προσφορά. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο στις 12 Δεκεμβρίου του 1982.


Ζει μόνιμα στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άιρες, όπου είχε κατάστημα πυροσβεστικών μέσων. Θεωρεί τα Γιάννενα δεύτερη πατρίδα του, άλλωστε και οι δυο του κόρες γεννήθηκαν εδώ. Το στίγμα του υπάρχει στην ομάδα και στην πόλη μέχρι και σήμερα, όπως και όλων των Αργεντίνων. Διατηρεί ακόμη σχέσεις με πολλούς από τους τότε συμπαίκτες του, ιδιαίτερα με τον Κοντογεωργάκη και τον Τίτο Παστερνάκη που ζει στη Λα Πλάτα της Αργεντινής. Έχει επισκεφθεί τρεις φορές την πόλη και σε μια από τις επισκέψεις του, τιμήθηκε από τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, γιο του αείμνηστου μεγάλου προέδρου του ΠΑΣ της περιόδου 1973/74, Κώστα Μπέγκα! Το επώνυμό του κανονικά ήταν Μόντες, αλλά από τον τύπο της εποχής το όνομά εκφέρονταν συνήθως ως Μοντέζ και καθιερώθηκε.

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1967–1969: Club Atlético Atlanta                             
  • ·         1969–1972: Club Atlético Chacarita Juniors                         
  • ·         1972–1982: Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος Γιάννινα


Τίτλοι

Με την Chacarita Juniors
  • ·         Πρωτάθλημα Αργεντινής: 1969 Metropolitano


Με τον ΠΑΣ Γιάννινα
  • ·         Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας Ελλάδος: 1973/74