Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Πάμπλο Γκαρσία

Ο Ουρουγουανός αμυντικός μέσος Πάμπλο Γκαρσία (Pablo Gabriel García Pérez), γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1977, στο Πάντο, ένα εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο στα περίχωρα του Μοντεβιδέο. Ένας ποδοσφαιριστής με μια αναγνωρισμένα φυσική προσέγγιση στο παιχνίδι, κάτι το οποίο του χάρισε τη φήμη ότι είναι ένα «βρώμικος» παίκτης, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην ισπανική La Liga, συγκεντρώνοντας 135 εμφανίσεις σε 6 χρόνια, εκπροσωπώντας 4 συλλόγους (Ατλέτικο Μαδρίτης, Οσασούνα, Ρεάλ Μδρίτης και Θέλτα). Με ένα εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό και ένα... περίεργο ποινικό μητρώο, ήλθε απ’ τα μέρη μας, παίζοντας και αρκετές σεζόν με τον ΠΑΟΚ. Ο οποίος έψαχνε για ένα αμυντικό μέσο. Και βρήκε ένα άνθρωπο-ηγέτη μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους που κατάφερε στο διάστημα που αγωνίστηκε με την φανέλα του να γίνει το απόλυτο ίνδαλμα στον κόσμο του!  Διεθνής για μία ολόκληρη δεκαετία, εμφανίστηκε με την εθνική ομάδα της Ουρουγουάης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 και σε δύο τουρνουά Κόπα Αμέρικα..


Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από τη Μοντεβιδέο Γουόντερερς, το 1996. Την επόμενη περίοδο αγωνίστηκε στην Πενιαρόλ και μετά από έξι μήνες μεταγράφηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, που τότε αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Μετά από δύο καλές περιόδους μετακόμισε στην Ιταλία και τη Μίλαν από την οποία, μετά από μόλις 5 εμφανίσεις στο Καμπιονάτο και 11 συνολικά, δόθηκε δανεικός στη Βενέτσια κάνοντας αρκετά καλές εμφανίσεις, παρά τον υποβιβασμό της ομάδας στη δεύτερη κατηγορία.


Την επόμενη περίοδο επέστρεψε στην Ισπανία και την Οσασούνα. Στο πρώτο αγώνα του, μια ισοπαλία 2-2 με τη Βιγιαρεάλ, στο Μαδριγκάλ, την 1η Σεπτεμβρίου του 2002, σκόραρε το τελευταίο γκολ του αγώνα. Στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου του 2005, ήδη ένας σημαντικός παίκτης του κέντρου για την Οσασούνα, πήρε μια απευθείας κόκκινη κάρτα μετά από επικίνδυνο παίξιμο πάνω στον Χοακίν (Joaquín) της Ρεάλ Μπέτις.  Η Οσασούνα ηττήθηκε 1-2 στη παράταση. Εκεί έμεινε τρεις περιόδους και οι καλές, αν και πολλές φορές σκληρές και αντιαθλητικές εμφανίσεις του με την ομάδα, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης. Αφού πήρε 17 κίτρινες κάρτες (ρεκόρ σεζόν) και τη προαναφερόμενη κόκκινη, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004/05, αποκτήθηκε από τη «Βασίλισσα», η οποία σύναψε τριετές συμβόλαιο με τον Ουρουγουανό αμυντικό μέσο, το καλοκαίρι του 2005.


Έκανε το επίσημο ντεμπούτο του, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2005, παίζοντας 11 λεπτά σε μια ήττα 2-3 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου από τη Θέλτα. Την πρώτη του περίοδο έκανε 25 εμφανίσεις με τη Ρεάλ που τερμάτισε δεύτερη στο Πρωτάθλημα. Τελικά, κέρδισε τη μάχη για βασικός αμυντικός μέσος από τον Δανό Τόμας Γκράβεσεν (Thomas Gravesen), αν και κανείς από τους 2 μπορούσε να θεωρηθεί ο αδιαμφισβήτητος βασικός. Την επόμενη περίοδο ο νέος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ιταλός Φάμπιο Καπέλλο (Fabio Capello) τον έστειλε δανεικό στη Θέλτα του Βίγκο, όπου είχε μια άτυχη σεζόν, αφού ήταν τραυματίας το μεγαλύτερο διάστημα. Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει δανεικό στη νεοφώτιστη στην Α΄ Εθνική Ισπανίας Ρεάλ Μούρθια, που δεν καταφέρνει να γλιτώσει τον υποβιβασμό.


Με το τέλος του συμβολαίου του το καλοκαίρι του 2008, υπογράφει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Μια από τις σημαντικότερες μεταγραφές στην ιστορία του Δικεφάλου, στον οποίο  γρήγορα έγινε ο αγαπημένος παίκτης των φανατικών οπαδών της ομάδας, όχι τόσο για τις αμυντικές του ικανότητες, όσο για το ευερέθιστο του αγωνιστικού του χαρακτήρα. Κατάφερε να πάρει 3 κόκκινες κάρτες στα πρώτα έξι παιχνίδια του, αλλά και να γίνει ο πρωταγωνιστής σε ένα αμφιλεγόμενο περιστατικό με τον Βραζιλιάνο παίκτη του Ολυμπιακού Ντιόγκο (Diogo Luís Santo) κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αφού ο Βραζιλιάνος τον χτύπησε στο πρόσωπο με τον αγκώνα, σε μια αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια μιας διακοπής, ο Πάμπλο Γκαρσία ανταπέδωσε με μια γροθιά στη κοιλιά του Βραζιλιάνου. Και οι δύο ξέφυγαν της προσοχής του διαιτητή και των εποπτών, αλλά ο Ουρουγουανός τελικά τιμωρήθηκε με την ποινή τριών αγωνιστικών.


Η 2η  σεζόν του ήταν πολύ καλύτερη συνολικά, καθώς ο ΠΑΟΚ είχε δεχτεί μόλις 16 γκολ σε 30 αγώνες, τερματίζοντας 2ος  στη βαθμολογία, σχηματίζοντας μια σταθερή και αξιόπιστη συνεργασία στο κέντρο της ομάδας με τον Ισπανό Βιτόλο (Vitolo). Επιπλέον, ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον σύλλογο μέχρι το 2012, ακόμη και συμφωνώντας σε μείωση των αποδοχών του, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του συλλόγου. Στις 23 Μαΐου του 2012, ανακοινώθηκε ότι ο 35χρονος ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον μεγάλο σύλλογο της Θεσσαλονίκης για μια ακόμη χρονιά. Στις 20 Μαρτίου του επόμενου έτους, έλυσε το συμβόλαιό του ύστερα από αμοιβαία συμφωνία, μετά από αρκετά περιστατικά με τον προπονητή Γιώργο Δώνη. Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, στις 4 Ιουνίου του 2013, ύστερα από το αίτημα του νέου βασικού μετόχου Ιβάν Σαββίδη, υπογράφοντας συμβόλαιο ενός έτους. Στη μεταγραφική περίοδο του επόμενου χειμώνα όμως, έφυγε για να αγωνιστεί με τη Skoda Ξάνθη, αποσυρόμενος από την ενεργό δράση, μετά από δύο μήνες, στην ηλικία των 37 ετών.


Έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνιση με την φανέλα της Ουρουγουάης στις 13 Δεκεμβρίου του 1997, σε ένα παιχνίδι εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα στήριγμα για την εθνική ομάδα και συμμετείχε στο Κόπα Αμέρικα το 1999. Συμμετείχε επίσης με την εθνική ομάδα της χώρας του και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002, παίζοντας σε όλα και τα 3 παιχνίδια στη Φάση των Ομίλων. Συνολικά, αγωνίστηκε σε 66 παιχνίδια των «τσάρουας» και σημείωσε 2 γκολ.


Στις 24 Μαΐου του 2015, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ σε μια απροσδιόριστη θέση. Τον επόμενο μήνα, ο τότε αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, ο Φρανκ Άρνεσεν (Frank Arnesen) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει καριέρα προπονητή , ως βοηθός στην ομάδα κάτω των 17 ετών.

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1996/97: Montevideo Wanderers Fútbol Club, 35 (1)
  • ·         1997–2000: Club Atlético de Madrid, 38 (3)
  • ·         1997: (δανεικός) → Club Atlético Peñarol, 9 (0)
  • ·         2000–2002: Associazione Calcio Milan, 5 (0)
  • ·         2002: (δανεικός) → Venezia Foot Ball Club, 14 (0)
  • ·         2002–2005: Club Atlético Osasuna, 78 (6)
  • ·         2005–2008: Real Madrid Club de Fútbol, 22 (0)
  • ·         2006/07: (δανεικός) → Real Club Celta de Vigo, 14 (0)
  • ·         2007/08: (δανεικός) → Real Murcia Club de Fútbol, 21 (0)
  • ·         2008–2013: Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών, 93 (4)
  • ·         2014: Skoda Ξάνθη Αθλητικός Όμιλος, 3 (0)

Σύνολο καριέρας: 332 (14)

Διεθνής

  • ·         1997–2007: Ουρουγουάη, 66 (2)

Προπονητική καριέρα

  • ·         2015–    : Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (βοηθός τμημάτων υποδομής)

 Τίτλοι

Συλλογικοί

Με την Osasuna
  • ·         Κύπελλο Ισπανίας: φιναλίστ 2004/05

·         Διεθνείς


  • ·         Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων: φιναλίστ 1997
  • ·         Copa América: φιναλίστ 1999

 Προσωπικές Διακρίσεις

Με τον ΠΑΟΚ

  • ·         Πολυτιμότερος Παίκτης της Χρονιάς για τον ΠΑΟΚ: 2011/12