Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Γιώργος Καμάρας

Ο Έλληνας επιθετικός Γιώργος Καμάρας, γεννήθηκε στις 21 Μαΐου του 1929, στα Κάτω Πατήσια. Μια εμβληματική μορφή του Απόλλωνα Αθηνών, στον οποίο αγωνίστηκε όλη του την ποδοσφαιρική καριέρα! Είναι ο πρεσβύτερος αδελφός του Αριστείδη Καμάρα και το γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη, φέρει τ’ όνομά του προς τιμή του! Το κανονικό του όνομα ήταν Γιώργος Κατροδαύλης. Το «Καμάρας» είναι παρατσούκλι που του έδωσαν λίγο αργότερα οι συμπαίκτες του στον Απόλλωνα, λόγω της μακρινής πάσας του που έφτιαχνε καμάρα στη τροχιά της και που σιγά–σιγά εξαφάνισε το επώνυμο!


 Γεννήθηκε το 1929 στα Κάτω Πατήσια, όμως η καταγωγή του ήταν από τη Ρούμελη και το χωριό Μουσουνίτσα. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα και μεγάλωσε στις αλάνες της Νέας Φιλαδέλφειας. Προτού συμπληρώσει τα 15 του χρόνια, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με την ομάδα της Χαλκηδόνας. Λίγο αργότερα έχοντας περίσσια εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του πήγε να δοκιμαστεί στην ΑΕΚ.

Αριστερά ο Γιώργος και δεξιά ο Αριστείδης Καμάρας

Το ταλέντο του ήταν δεδομένο και αδιαμφισβήτητο, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ευχάριστα για τον ίδιο. Παρά το γεγονός ότι η απόδοση του ήταν εξαιρετική, ο τότε προπονητής της Ένωσης, ο Γιώργος Νταϊσπάγγος τον απέρριψε λόγω του ύψους του. Η απογοήτευση του ήταν μεγάλη, όμως ακόμα μεγαλύτερη ήταν η θέληση του να αποδείξει την αξία του. Έτσι, λίγους μήνες αργότερα υπέγραψε στον Απόλλωνα Αθηνών, όπου έχοντας προπονητή τον Ρωμύλο Φρονιμίδη, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να παίξει στην ανδρική ομάδα! Η θέση στην οποία αναδείχτηκε ήταν αυτή του επιθετικού και παρά την έλλειψη ύψους του κατάφερε να κάνει μία εντυπωσιακή καριέρα.


Το ντεμπούτο του ως βασικός στην ενδεκάδα του Απόλλωνα το πραγματοποίησε στις 25 Μαρτίου του 1948, σε μία φιλική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο (0-0) και ο Καμάρας ήταν εντυπωσιακός. Από τότε η θέση του στην ενδεκάδα ήταν σχεδόν κατοχυρωμένη. Ακολούθησαν 16 συνεχή χρόνια προσφοράς και παρουσίας στην ομάδα της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» με την οποία συνέδεσε το όνομα του. Ολόκληρη τη δεκαετία του 1950 και στις αρχές του 1960 αποτέλεσε το φόβητρο του Απόλλωνα για τις αντίπαλες άμυνες.

Αναδείχθηκε 2ος Κορυφαίος Σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος για τη σεζόν 1959/60, την πρώτη της ενιαίας εθνικής Κατηγορίας, σκοράροντας 19 γκολ, ενώ σημειώνοντας τον ίδιο αριθμό τερμάτων σε 26 αγώνες, ήταν 3ος για τη σεζόν 1961/62, οδηγώντας τον Απόλλωνα στην 3η θέση της βαθμολογίας, τη καλύτερη επίδοση, μέχρι στιγμής, του συλλόγου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν επίσης Πρώτος Σκόρερ στο Κύπελλο Ελλάδος της σεζόν 1951/52. Έκλεισε την καριέρα του στον Απόλλωνα, έχοντας στο ενεργητικό του 61 παρουσίες και 36 γκολ στην Α' Εθνική.


Το κυριότερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του ήταν τα δυνατά και ξαφνικά σουτ. Μπορούσε να «εκτελέσει» από οποιαδήποτε θέση και απόσταση αιφνιδιάζοντας τους τερματοφύλακες. Η εξαιρετική του αντοχή και ταχύτητα επισκίαζαν το μειονέκτημα του ύψους του και μέχρι τη σεζόν 1962/63 όταν και αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο που πρόσφερε μοναδικές στιγμές θεάματος.

Στην εθνική ομάδα της Ελλάδας, έκανε ντεμπούτο στις 8 Μαρτίου του 1954 και μέχρι το 1955, μέτρησε 4 διεθνείς συμμετοχές και ένα γκολ.

Η ομάδα του Απόλλωνα, το 1958

Ο Γιώργος Καμάρας, έσβησε από τη ζωή, στη Κηφισιά, στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, στα 71 του χρόνια, νικημένος από τη θλίψη μετά από τον απροσδόκητο χαμό της κόρης του από ανίατη ασθένεια. Προς τιμήν του, το γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, ονομάζεται «Στάδιο Γιώργος Καμάρας», από το 2005.


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1947-1963: Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης                    

Διεθνής

  • ·         1954/55: Ελλάδα, 4 (1)

Προσωπικές Διακρίσεις

  • ·         Δεύτερος Σκόρερ Ελληνικού Πρωταθλήματος: 1959/60 με 19 γκολ
  • ·         Τρίτος Σκόρερ Ελληνικού Πρωταθλήματος: 1961/62 με 19 γκολ
  • ·         Πρώτος Σκόρερ Κυπέλλου Ελλάδος: 1951/52


ΠΗΓΗ:  apollongs.gr