Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Τοστάο

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός ή και μεσοεπιθετικός Εντουάρντο Γκονσάλβες ντε Αντράντε, περισσότερο γνωστός σαν Τοστάο (Eduardo Gonçalves de Andrade, “Tostão”), γεννήθηκε στις  25 Ιανουαρίου  του 1947, στο Μπέλο Οριζόντε της πολιτείας Μίνας Ζεράις, στην νοτιοανατολική Βραζιλία. Υπήρξε ένας ευφυέστατος επιθετικός, που στην ακμή του θεωρήθηκε ένας από τους Καλύτερους Παίκτες στον κόσμο, συμβάλλοντας παράλληλα και με πολλές ασίστ χάρη στην ικανότητά του στη μεταβίβαση. Νοτιοαμερικάνος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς το 1971, έπαιξε περισσότερα από 11 χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας με την Κρουζέιρο. Εκπροσώπησε τη Βραζιλία σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, κατακτώντας τη διοργάνωση του 1970, στην οποία δημιούργησε μια τρομερή επιθετική συνεργασία με τον Πελέ (Edson Arantes do Nascimento, “Pelé”).


Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών, έτσι κι ο Εντουάρντο Αντράντε, πήρε ένα παρατσούκλι νωρίς στην ποδοσφαιρική του καριέρα, το «Tostão» που σημαίνει μικρό νόμισμα. Ο θρύλος λέει πως όταν ήταν έξι χρονών σκόραρε 47 γκολ (!!!) σε ένα παιχνίδι για την ποδοσφαιρική ομάδα του δημοτικού σχολείου που πήγαινε.


Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 15 ετών, για την Αμέρικα του Μπέλο Οριζόντε και μετά από δυο χρόνια επέστρεψε στην Κρουζέιρο, απ’ όπου είχε ξεκινήσει στα τμήματα υποδομής της. Παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν ως κεντρικός μέσος, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του πολιτειακού πρωταθλήματος, του Campeonato Mineiro, για τρεις συνεχόμενες φορές, τη πρώτη το 1966. Αγωνίστηκε για περισσότερα από 11 χρόνια με την Κρουζέιρο και άφησε την ομάδα ως ο Κορυφαίος Σκόρερ της Όλων των Εποχών, με συνολικά 329 γκολ σε επίσημα ματς.

Ένα βροχερό απόγευμα, τον Σεπτέμβριο του 1969,  η Κρουζέιρο αντιμετώπιζε την Κορίνθιανς στο Σάο Πάουλο. Στο βαρύ και λασπωμένο τερέν, η υγρή και βαριά μπάλα βρίσκει τον βραζιλιάνο άσο στο μάτι. Η σύγκρουση άφησε τον Τοστάο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, γεγονός που διακινδύνευσε όχι μόνο την παρουσία του στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και την ποδοσφαιρική του καριέρα γενικότερα και από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ πλήρως.


Σε κάτι που θεωρήθηκε αρκετά αναπάντεχο, ο Τοστάο όχι μόνο επέστρεψε έγκαιρα στα γήπεδα, αλλά διαδραμάτισε και ρόλο-κλειδί στον λαμπρό βραζιλιάνικο θρίαμβο του 1970, την τρίτη φορά που θα κατακτούσε η Σελεσάο τη βαρύτιμη κούπα. Τον Απρίλιο του 1972, υπέγραψε στη Βάσκο ντα Γκάμα, τότε με ρεκόρ μεταγραφής για τη Βραζιλία. Η κατάσταση της όρασής του, όμως χειροτέρευε συνεχώς. Δύο χρόνια αργότερα, οι ιατρικές εξετάσεις ήταν κακές. Υποβλήθηκε σε άλλη μια σειρά επεμβάσεων, που θα κάνουν την όραση του 26χρονου άσου ασύμβατη με τις ανάγκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μόλις στα 27 του χρόνια.


Έκανε το ντεμπούτο του στη «σελεσάο», στις 15 Μαΐου του 1966, στο 1-1 με τη Χιλή στο Σάο Πάολο. Στο Μουντιάλ του 1966 στην Αγγλία, εγκαινίασε με δραματικό τρόπο το παγκόσμιο ντεμπούτο του, καθώς μπήκε αλλαγή στη θέση του τραυματισμένου Πελέ, στον αγώνα κατά της Ουγγαρίας στις 15 Ιουλίου. Κι αν ο κολοσσός του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είχε μια καταστροφική χρονιά στο Παγκόσμιο του 1966, το 19χρονο φυντάνι έδειξε από νωρίς τις προοπτικές του. Επόμενος σταθμός, το Μουντιάλ του 1970 και η στιγμή του δικού του μεγαλείου θα λάμψει στον αγώνα της προημιτελικής φάσης με το Περού, όπου θα σκοράρει δύο γκολ στη νίκη με 4-2, όλα τους εξαίσια δείγματα τεχνικής ακρίβειας και δύναμης. Κι αν στον ημιτελικό με την Ουρουγουάη και τον τελικό με την Ιταλία ο Τοστάο δεν κατάφερε να σκοράρει, παρέμεινε βασικός παίκτης με σημαίνοντα ρόλο στην ασύλληπτη πορεία εκείνης της Σελεσάο! Συμμετείχε σε 54 διεθνείς αγώνες, μέχρι το 1972 και σκόραρε 32 γκολ.


Το 1975, όταν και αποσύρθηκε οριστικά, πήρε πτυχίο ιατρικής και αργότερα έγινε καθηγητής πανεπιστημίου. Το 1994, η FIFA τον κάλεσε να πάει στο Μουντιάλ της Αμερικής ως σχολιαστής και αθλητικός συντάκτης, πρόσκληση που αποδέχτηκε ευχαρίστως ο καθηγητής Τοστάο. Ο άλλοτε άσος των γηπέδων έγινε μια από τις κορυφαίες αθλητικές φωνές και πένες της Βραζιλίας, μιας και παράλληλα με την ιατρική εργάζεται ως δημοσιογράφος και αυθεντία στην τηλεόραση.


Μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να λογιστεί το γεγονός ότι ο σπουδαίος βραζιλιάνος άσος κρέμασε πρόωρα τα παπούτσια του όχι από κάποιο συνήθη για ποδοσφαιριστή τραυματισμό, αλλά εξαιτίας τραύματος στο μάτι, στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό του όπλο! Γιατί ήταν τα πανταχού παρόντα μάτια του, αλλά και ένας εγκέφαλος σε εγρήγορση, το μεγάλο μυστικό πίσω από την απόδοση του Τοστάο στο γήπεδο. Το έλεγε εξάλλου και ο ίδιος: «Ξεχώριζα για τις πάσες μου, τις ντρίμπλες μου, τον χρόνο που περνούσα στην περιοχή και πάνω απ’ όλα την ικανότητά μου να προβλέπω τι επρόκειτο να γίνει», όπως εξήγησε στην αυτοβιογραφία του το 1997.

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • 1961: Cruzeiro Esporte Clube

Επαγγελματική καριέρα

  • 1962–1963: América Futebol Clube (MG), 26 (16)
  •  1964–1971: Cruzeiro Esporte Clube, 378 (249)
  • 1972–1973: Club de Regatas Vasco da Gama, 45 (6)

Διεθνής

  • 1966–1972: Βραζιλία, 54 (32)


Τίτλοι

Συλλογικοί

Με την Cruzeiro
  • Πρωτάθλημα Βραζιλίας: 1966
  • Πολιτειακό Πρωτάθλημα Μίνας Ζεράις (Campeonato Mineiro): 5 (1965, 1966, 1967, 1968, 1969)

Διεθνείς

  • Παγκόσμιο Κύπελλο: 1970

Προσωπικές Διακρίσεις

  • Καλύτερος Μεσοεπιθετικός Βραζιλιάνικου Πρωταθλήματος: 1970
  • Πρώτος Σκόρερ Βραζιλιάνικου Πρωταθλήματος: 1970 με 12 γκολ
  • Παίκτης της Χρονιάς για την Νότιο Αμερική: 1971
  • Καλύτερος Βραζιλιάνος Ποδοσφαιριστής του 20ου Αιώνα από τον Διεθνή Οργανισμό Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου: 5η θέση
  • Καλύτερος Νοτιοαμερικάνος Ποδοσφαιριστής του 20ου Αιώνα από τον Διεθνή Οργανισμό Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου: 13η θέση
  • Στους 100 Μεγαλύτερους Ποδοσφαιριστές του Κόσμου από το περιοδικό «World Soccer»
  • Μέλος του Hall of Fame του Βραζιλιάνικου Ποδοσφαίρου



ΠΗΓΗ: newsbeast.gr