Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Αλεχάντρο Ίσις

Ο Χιλιανός αμυντικός μέσος Αλεχάντρο Ίσις (Alejandro Manuel Hisis Araya), γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1962, στο Βαλπαραΐσο της κεντρικής Χιλής. Έπαιξε για αρκετούς συλλόγους στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Κόλο-Κόλο, της Παλεστίνο και της Σαντιάγκο Μούρνινγκ στη πατρίδα του, της Μοντερέι, της Τίγκρες και της Πατσούκα στο Μέξικο και του ΟΦΗ. Κέρδισε 41 διεθνείς συμμετοχές για την εθνική ομάδα της Χιλής, σκοράροντας 2 φορές. Υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους ξένους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, μια παρουσία όμως αμφιλεγόμενη, αφού σημαδεύτηκε από μια περίπτωση ντόπινγκ που δεν τιμωρήθηκε κανείς!


Ξεκίνησε την καριέρα του, το 1978 στην αργεντίνικη Κομουνικασιόνες. Έπαιξε για λίγο στην Κλουμπ ντε Ντεπόρτες Τεμούκο της χώρας του και ύστερα έγινε μέλος της πιο μεγάλης ομάδας της Χιλής, της ιστορικής Κόλο-Κόλο, όπου πέρασε πέντε «γεμάτες» σεζόν καταφέρνοντας να χρισθεί και διεθνής ως παίκτης της! Επόμενος «σταθμός» του, ήταν η Ελλάδα και ο ΟΦΗ! Ήλθε στους «μελανόλευκους» το 1985 και αμέσως, έγινε βασικό στέλεχος της θαυμάσιας ομάδας που διέθεταν τότε, υπό τις οδηγίες του Ευγένιου Γκέραρντ (Eugène Gerards)! Διακρίθηκε χάρη στη μεγάλη του αντοχή, την οξυδέρκεια, τη σταθερότητα και τις αποτελεσματικές βοήθειες που προσέφερε! Λίγο τραχύς, ως γνήσιος Λατινοαμερικάνος, οπωσδήποτε όμως παθιασμένος πάντα!



Ευτύχησε, από το πέρασμά του στην ομάδα του Ηρακλείου, να χαρεί και τον τίτλο του Κυπέλλου Ελλάδας του 1987, στον τελικό του οποίου ο ΟΦΗ λύγισε τον Ηρακλή στα πέναλτι! Αυτό το τρόπαιο είναι και το μοναδικό που έχει πάρει ο ΟΦΗ μέχρι σήμερα! Ωστόσο, υπήρξε και ένα περιστατικό που «λέρωσε» την εν Ελλάδι υστεροφημία του Ίσις. Το 1986 πιάστηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών! Τότε, ο ΟΦΗ ήταν δεύτερος στο πρωτάθλημα και κυνηγούσε έξοδο στην Ευρώπη. Εάν τιμωρούνταν με αφαίρεση βαθμών, εξ αιτίας του ολισθήματος του ποδοσφαιριστή, όπως τότε όριζε ο νόμος, θα έχανε έδαφος!


Το σκάνδαλο, σοβαρό και ταυτόχρονα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ξέσπασε στις 16 Απριλίου του 1986, καθώς ο Αλεχάντρο Ίσις εντοπίστηκε για δεύτερη φορά (!) θετικός μέσα σε τρεις μήνες σε έλεγχο ντόπινγκ, κρούσμα που είναι το πρώτο που έχει σημειωθεί στα χρονικά του πρωταθλήματος. Ανακοινώθηκε ότι ο άσος του ΟΦΗ, βρέθηκε θετικός στο ισχυρό στεροειδές αναβολικό ντεκαντουραμπολίν, που έχει σαν βάση την ουσία ναντρολόν. Η όλη υπόθεση είχε αρχίσει στις 26 Ιανουαρίου όταν ο ίδιος παίκτης είχε βρεθεί για πρώτη φορά θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ μετά από ένα ματς της ομάδας του στην Πάτρα κόντρα στην Παναχαϊκή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε γίνει... φιλότιμη προσπάθεια για να «κουκουλωθεί» το σκάνδαλο, αφού τότε σε τέτοια κρούσματα επιπτώσεις είχε και η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ο εκάστοτε παίκτης, αλλά τελικά η εφημερίδα «Έθνος» έφερε στο φως τι είχε συμβεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε οδηγήθηκαν σε παραίτηση ο διευθυντής του ΟΑΚΑ, Ευάγγελος Σαβράμης και ο υπεύθυνος του ιατρείου, Χρήστος Σκορδής.


Τελικά, ΟΦΗ και Ισίς δεν αντιμετώπισαν καμία τιμωρία, αφού βάσει του κανονισμού, ο χρόνος λήψης του δείγματος με τον χρόνο ανάλυσης δεν έπρεπε να ξεπερνάει τις 15 μέρες, αλλιώς το αποτέλεσμα θεωρείται αρνητικό. Η υπόθεση έκλεισε με τον Ίσις να ισχυρίζεται ότι το καλοκαίρι που είχε περάσει είχε λάβει φαρμακευτική αγωγή από ιατρούς στη Χιλή, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού του. Αποδείχθηκε, όμως, ότι έκλεισε απλά για λίγες εβδομάδες...


Ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον ΟΦΗ στην Τούμπα και μετά το τέλος του αγώνα και πάλι ο Ίσις κληρώθηκε για να δώσει δείγμα για έλεγχο ντόπινγκ και στις 16 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε και πάλι θετικός με την ίδια ακριβώς ουσία. Παρ' όλα αυτά, ο Ίσις αθωώθηκε ξανά με βάση ένα έγγραφο από το εργαστήριο της Κολωνίας που ήταν υπογεγραμμένο από τον καθηγητή Μάνφρεντ Ντόνικε. Ο εν λόγω ενημέρωνε πως όντως η ουσία βρίσκεται ακόμα στον οργανισμό του παίκτη, αλλά η ποσότητά της ήταν τέσσερις φορές πιο μειωμένη από την προηγούμενη ένδειξη, μια δικαιολογία που όμως δεν προβλεπόταν από κανέναν κανονισμό ως επαρκή υπεράσπιση, πόσω μάλλον για απαλλαγή από τις κατηγορίες προς τον παίκτη και την ομάδα. Τελικά, μετά από συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων των αρμοδίων, ούτε ο παίκτης τιμωρήθηκε, ούτε ο ΟΦΗ, ο οποίος εν τέλει τερμάτισε δεύτερος εκείνη τη χρονιά!



Συνολικά, χρησιμοποιήθηκε σε 129 αγώνες του ΟΦΗ στο πρωτάθλημα ως το 1990 και σημείωσε οκτώ γκολ. Όταν έφυγε από τους «μελανόλευκους», αγωνίστηκε διαδοχικά στις Μοντερέι στο Μέξικο, ξανά στην Κόλο Κόλο, στην Τίγκρες και την Πατσούκα στο Μέξικο, στην Παλεστίνο στη Χιλή και κρέμασε τα παπούτσια του το 1997 στον σύλλογο της χιλιανής πρωτεύουσας, τη Σαντιάγκο Μούρνινγκ.


Πήρε μέρος σε 41 αναμετρήσεις της Εθνικής Χιλής, σκοράροντας δύο γκολ. Συμμετείχε σε δύο Κόπα Αμέρικα, το 1983 και το 1989. Πήρε μέρος μαζί της και στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες, το 1984.


Σήμερα, έχει αφοσιωθεί στην προπονητική. Διετέλεσε βοηθός στις Ουνιόν Σαν Φελίπε, Πουέρτο Μοντ και στην Κλουμπ Ντεπορτίβο Νιουμπλένσε της πατρίδας του καθώς και πρώτος προπονητής σε έναν άλλο σύλλογο της Χιλής, την Σαν Αντόνιο Ουνίδο.

PALMARES


Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • 1978-1980: Club Comunicaciones
  • 1980-1985: Club Social y Deportivo Colo-Colo
  • 1985-1990: Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου (ΟΦΗ), 129 (8)
  • 1990-1992: Club de Fútbol Monterrey, 70 (2)
  • 1992: Club Social y Deportivo Colo-Colo
  • 1992-1994: Club de Fútbol Tigres de la Universidad Autónoma de Nuevo León (Tigres UANL), 26 (2)
  • 1994/95: Club de Fútbol Pachuca
  • 1996: Club Deportivo Palestino
  • 1997: Club de Deportes Santiago Morning

Διεθνής

  • 1981-1989: Χιλή, 41 (2)

Προπονητική καριέρα

  • 2011/12: Club de Deportes Puerto Montt
  • 2013: Club Social y Deportivo San Antonio Unido

Τίτλοι

Με την Colo-Colo
  • Πρωτάθλημα Χιλής:  1983
  • Κύπελλο Χιλής:  1982, 1985
  • Copa Interamericana: 1992

Με τον ΟΦΗ
  • Κύπελλο Ελλάδας: 1987

Με την Monterrey
  • Κύπελλο Μέξικο: 1991/92

ΠΗΓΗ: balleto.gr - sdna.gr