Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Θαλής Τσιριμώκος

Ο Έλληνας κεντρικός επιθετικός Θαλής Τσιριμώκος, γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1959, στην Αθήνα, στο Παγκράτι. Ποδοσφαιρικά ξεκίνησε στο Παγκράτι και συνέχισε στην Καλλιθέα. Αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ φορ και ήταν ικανότατος σκόρερ. Τη σεζόν 1979/80 έπαιξε για στον ΠΑΣ Γιάννινα, όπου ανακηρύχθηκε 2ος Σκόρερ της Α' Εθνικής με 16 γκολ σε 31 εμφανίσεις. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης και το Δεκέμβριο του 1981 μεταγράφηκε στον ΟΦΗ, με τον οποίο τη χρονιά 1982/83 αναδείχθηκε 3ος σκόρερ στην Α' Εθνική με 17 γκολ σε 32 εμφανίσεις και τη χρονιά 1984/85 ήταν 2ος με 15 γκολ σε 30 εμφανίσεις. Το καλοκαίρι του 1986 μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Αθηνών όπου και έκλεισε την καριέρα του το 1988. Σημείωσε συνολικά 62 γκολ στην Α' Εθνική.

Ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα ως… μπασκετμπολίστας στα εφηβικά του Παναθηναϊκού! Υπήρξε συμπαίκτης του σπουδαίου Τάκη Κορωναίου και μάλιστα έχει και 2 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού! Προέβλεψε όμως ότι δε θα προόδευε αν έμενε πιστός στην πορτοκαλί μπάλα, επιλέγοντας να αλλάξει σπορ και να γίνει μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παγκρατίου. Μια καριέρα γεμάτη γκολ ξεκινούσε!


Ξεκινώντας λοιπόν από τον σύλλογο της γειτονιάς του, έκανε αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ήταν ένας σέντερ φορ μεγάλης κλάσης, πολύ αποτελεσματικός. «Έφτιαξε» το όνομά του με το Παγκράτι και το 1978, γύρισε στον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορά στο ποδοσφαιρικό τμήμα του! Αγωνίστηκε όμως μόνο σε λίγα φιλικά με το «τριφύλλι». Γρήγορα έφυγε για την Καλλιθέα και από εκεί πήγε στον ΠΑΣ Γιάννενα.

Τη μια και μοναδική σεζόν που φόρεσε τη φανέλα του «Άγιαξ της Ηπείρου», την 1979/80, τη τίμησε όσο λίγοι! Σοβαρός, οξυδερκής, με σπάνια αίσθηση του γκολ, φορ υψηλού επιπέδου, σκοράριζε ακατάπαυστα ανακηρυσσόμενος 2ος σκόρερ του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής με 16 γκολ σε 31 εμφανίσεις (μαζί με τον Γιώργο Κωστικό του ΠΑΟΚ), τα περισσότερα που έχει πετύχει ποτέ παίκτης του μεγάλου συλλόγου των Ιωαννίνων στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, σε μια αγωνιστική περίοδο, πίσω μόνο από το Ντούσαν Μπάγεβιτς (Dušan Bajević) της ΑΕΚ (με 25 τέρματα) και με τον ΠΑΣ εκείνη τη χρονιά να έχει την 3η  καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος!


Ο Άρης σπεύδει κι αποσπά την υπογραφή του και την επόμενη περίοδο, 1980/81, αγωνίστηκε στους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης, τη φανέλα των οποίων φόρεσε για ενάμιση χρόνο. Πρόσφερε πολλά, αφού πήγε για να δώσει λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας. Πέτυχε συνολικά 7 τέρματα σε 27 ματς, με σπουδαιότερο το γκολ επί της αγγλικής Ίπσουιτς στο Kαυταντζόγλειο για το κύπελλο UEFA.


Τον Δεκέμβριο του 1981 μεταγράφηκε στον ΟΦΗ όπου τη περίοδο 1982/83 αναδείχτηκε 3ος σκόρερ στην Α' Εθνική, με 17 γκολ σε 32 εμφανίσεις, ενώ για τη σεζόν 1984/85, ήταν ο 2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα της πατρίδας μας, με 15 γκολ σε 30 εμφανίσεις, μαζί με τους Νίκο Αναστόπουλο του Ολυμπιακού, Δημήτρη Σαραβάκο του Παναθηναϊκού και Χόκαν  Σάντμπεργκ (Håkan Sandberg) της AEK. Πρώτος σκόρερ εκείνης της περιόδου ήταν ο Θωμάς Μαύρος της ΑΕΚ με 27 τέρματα.


Ως παίκτης του ΟΦΗ, την 1η Απριλίου του 1984, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1983/84, σ’ ένα ματς, μάλλον αδιάφορο στο Στάδιο Καραϊσκάκη, αφού τα τέρματα των Τάσου Μητρόπουλου και Τάκη Λεμονή δεν επρόκειτο να δώσουν παραπάνω «χρώμα» στην αναμέτρηση, στο 52ο λεπτό του αγώνα, έκανε μια κίνηση πρωτόγνωρη και για τότε, αλλά και διαχρονικά! Ύστερα από μια επίθεση των Κρητικών από δεξιά, ο Γιάννης Πετράκης σέντραρε στο ύψος της μικρής περιοχής και με έναν μόνο αντίπαλο προ της κενής εστίας ο Γιώργος Βλαστός δεν είχε παρά, με μια απλή κεφαλιά, να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού. Όμως, την τελευταία στιγμή πετάχτηκε ένα χέρι – χταπόδι, του Νίκου Σαργκάνη και αποσόβησε το τέρμα, διώχνοντάς την, μέσα σε γενικό θαυμασμό, σε κόρνερ!


Ο επιθετικός του ΟΦΗ, Θαλής Τσιριμώκος που ακολουθούσε την φάση, μετά το αρχικό σάστισμα κατευθύνθηκε προς το μέρος του διεθνούς τερματοφύλακα και τον ασπάσθηκε δις για την προσπάθειά του! Ήταν μια σκηνή που έμεινε χαραγμένη στην μνήμη των 15.672 θεατών που την παρακολούθησαν δια ζώσης, αλλά και σε όλους τελικά τους φιλάθλους, αφού έπαιζε για καιρό ως σήμα εισόδου αθλητικών εκπομπών. Ήταν μια κίνηση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, για την οποία τιμήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, με το βραβείο «Fair Play»!...


Το καλοκαίρι του 1986 μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Αθηνών και μάλιστα παίζοντας σε… νέα θέση, αφού ο Γερμανός κόουτς Γκερντ Πρόκοπ (Gerhard "Gerd" Prokop) τον έχρισε λίμπερο, εκμεταλλευόμενος την τεράστια εμπειρία του! Το 1988 έκλεισε την καριέρα του ως παίκτης του Απόλλωνα. Ο Θαλής Τσιριμώκος έπαιξε σε πάνω από 200 ματς Α’ Εθνικής και το όνομά του φιγουράρει στην 77η  θέση της λίστας με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών του πρωταθλήματος Α’ εθνικής με 66 γκολ. Σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα, δεν δέχτηκε ποτέ του την κόκκινη κάρτα!

Μετά το τέλος της καριέρας του, προσέφερε πολλά και στον ΠΣΑΠ, του οποίου υπήρξε δραστήριο στέλεχος. Είναι κάτοχος επαγγελματικού διπλώματος προπονητή από την UEFA, ασχολήθηκε (και ασχολείται) επίσης με την προπονητική, έχει δουλέψει σε διάφορες ομάδες Β’, Γ’ και Δ’ Εθνικής, ενώ έχει διατελέσει γενικός αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννενα, ενώ προσέφερε και ως συνεργάτης του Άγγελου Αναστασιάδη στον ΠΑΟΚ. Ο γιος του, Γιάννη Τσιριμώκος, είναι διεθνής αθλητής στο χόκεϋ επί χόρτου.


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         Αθλητικός Όμιλος Παγκρατίου                 
  • ·         ?     -1979: Γυμναστικός Σύλλογος Καλλιθέα                        
  • ·         1979/80: Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος (ΠΑΣ) Γιάννινα,  31 (16)
  • ·         1980/81: Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο Άρης», 22 (6)
  • ·         1981-1986: Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου (ΟΦΗ), 114 (39)
  • ·         1986-1988: Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης,? (?)