Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ντενίλσον (ντε Ολιβέιρα Αραούχο)

Ο Βραζιλιάνος αριστερός ακραίος επιθετικός και μεσοεπιθετικός, Ντενίλσον ντε Ολιβέιρα Αραούχο, περισσότερο γνωστός απλά ως Ντενίλσον (Denílson de Oliveira Araújo, ‘’Denilson’’), γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1977, στη Ντιαντέμα, μια πόλη στα ανατολικά της πολιτείας του Σάο Πάουλο. Εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ως το νέο «αίμα» μιας εξαιρετικής γενιάς, του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και οι Βραζιλιάνοι, λάτρεις της υπερβολής, δεν άργησαν να τον συγκρίνουν με θρύλους άλλων εποχών.  Στην 16ετή -περιπετειώδη- επαγγελματική του σταδιοδρομία, έπαιξε κυρίως για την Σάο Πάουλο και την Ρεάλ Μπέτις, γενόμενος ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του Κόσμου, μόλις στα 21 του χρόνια,  όταν υπέγραψε γι’ αυτήν το 1998. Αργότερα εμφανίστηκε και για ομάδες σε πέντε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Καβάλας στη χώρα μας το 2010, χωρίς όμως ποτέ να κάνει μια επίσημη εμφάνιση. Ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος ντρίμπλαρε και σούταρε εκπληκτικά, έχοντας όμως το δεξί του πόδι μόνο για … ισορροπία και τις λέξεις άμυνα και πάσα κάπου καλά κρυμμένες στο πίσω μέρος του μυαλού του! Κέρδισε 61 διεθνείς συμμετοχές για τη Βραζιλία, κάνοντας ντεμπούτο της πριν από τα 20α γενέθλιά του και εκπροσώπησε την «σελεσάο» σε 6 διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων, κατακτώντας την διοργάνωση του 2002.


Η Σάο Πάουλο τον ανακάλυψε σε ηλικία 16 ετών και τον προσέθεσε στο δυναμικό της, παρότι ο ίδιος ήταν φανατικός οπαδός της Κορίνθιανς. Έκανε το ντεμπούτο του στη πρώτη ομάδα σε ηλικία μόλις 17 ετών και πρωτοεμφανίστηκε σε διεθνές τουρνουά μαζί της, όταν κατέκτησε το Copa CONMEBOL του 1994! Η εκτόξευση ήρθε στο Κόπα Αμέρικα του 1997, όταν ο Μάριο Ζαγκάλο (Mário Jorge "Lobo" Zagallo), έριξε στα βαθιά τον αριστεροπόδαρο χαφ και εκείνος τον έβγαλε ασπροπρόσωπο! Τότε άρχισαν να πέφτουν πάνω του τα πρώτα ευρωπαϊκά βλέμματα. Όλοι ήθελαν να κλείσουν τη μεταγραφή πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, αφού υπήρχε ο κίνδυνος, η τιμή του μετά το Μουντιάλ να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.


«Οταν έπαιζα στη Σάο Πάουλο, έπεσα για ύπνο ένα βράδυ και ήξερα πως όταν ξυπνήσω θα υπογράψω για την Μπαρτσελόνα. Αλλά ξαφνικά το πρωί ήμουν παίκτης της Μπέτις! Αλήθεια δεν κατάλαβα πώς έγινε», εξιστορούσε ο Ντενίλσον πριν μερικά χρόνια, όταν είχαν αρχίσει να χάνονται τα ίχνη του. Το 1998, έσπασε το Παγκόσμιο Ρεκόρ κόστους μεταγραφής, όταν η ισπανική Ρεάλ Μπέτις, κατέβαλε £ 21,5 εκατομμύρια στερλίνες (€ 35 εκατομμύρια ευρώ) για τις υπηρεσίες του, κάτι που –φυσικά-  τον καθιστούσε -τότε- τον πιο ακριβό παίκτη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ιστορίας! Έκανε το ντεμπούτο του στην ισπανική La Liga, στις 29 Αυγούστου του 1998, σε μια ισοπαλία  0-0 εναντίον της Ντεπορτίβο Αλαβές.  Η πρώτη του χρονιά στην Μπέτις μέτρια, τη τελείωσε με 35 παιχνίδια και 2 γκολ και την ομάδα να τερματίζει στην 11η  θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η  δεύτερη, 1999-2000 κάκιστη. Κάποιες αναλαμπές που έδειχναν το πλούσιο ταλέντο του, δεν μπόρεσαν να σώσουν τους Ανδαλουσιάνους από τον υποβιβασμό, ο οποίος σήμανε και την αρχή της «Οδύσσειας» για τον Ντενίλσον!


Ο άλλοτε περιζήτητος Βραζιλιάνος εξτρέμ, βρήκε καταφύγιο για μερικούς μήνες πίσω στη χώρα του, ως δανεικός στη Φλαμένγκο. Επέστρεψε στη Μπέτις, τον Ιανουάριο του 2001 για να την βοηθήσει την επίθεση της, καθώς κατάφερε την άνοδο (21 παιχνίδια/ένα γκολ). Συνέχισε να παίξει τακτικά τις επόμενες σεζόν στη κορυφαία ισπανική κατηγορία, αλλά τις περισσότερες φορές ως αλλαγή. Τη περίοδο 2004/05, η Μπέτις τερμάτισε στην 4η θέση, πληρώντας τις προϋποθέσεις για το UEFA Champions League, κατακτώντας παράλληλα και το ισπανικό Κύπελλο, αλλά ο Ντενίλσον ήταν απλά ένας παίκτης πάγκου, ξεκινώντας σε μόλις 3 παιχνίδια και παίζοντας συνολικά, μόλις 290 λεπτά!


Στο τέλος της σεζόν 2004/05, πωλήθηκε στην γαλλική Μπορντό για ένα αξιοσέβαστο ποσό, 4 χρόνια πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του με τη Μπέτις. Δηλώθηκε μόνο για το γαλλικό πρωτάθλημα της σεζόν 2005/06 και εμφανίστηκε τακτικά στη Λιγκ 1 με τους «Γιρονδίνους», παίζοντας σε 31 παιχνίδια, σημειώνοντας 5 γκολ και τερματίζοντας στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έστω και 15 βαθμούς  πίσω από τη πρωταθλήτρια  Ολιμπίκ Λιόν. Το πιο αξιοσημείωτο της θητείας του εκεί ήταν ότι εναντίον της Νις, έχει σημειώσει το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του γαλλικού Πρωταθλήματος, μόλις στο 11ο δευτερόλεπτο! Καθώς ο σύλλογος απέτυχε να ικανοποιήσει τις οικονομικές του απαιτήσεις, έφυγε και υπέγραψε για την Αλ Νασρ στη Σαουδική Αραβία! Μετά από μόλις μερικούς μήνες, στις 24 Αυγούστου του 2007, εντάχθηκε στο Ντάλας της Major League Soccer (Βορειοαμερικάνικη Λίγκα). Έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, την 1η Σεπτεμβρίου, όταν μπήκε στο 55ο λεπτό ενός αγώνα εναντίον της Ντι-Σι Γιουνάιτεντ   και την επόμενη εβδομάδα σημείωσε το πρώτο γκολ του, εναντίον του Τορόντο στο ‘’Pizza Hut Park’’, σκοράροντας από το σημείο του πέναλτι στο 36ο λεπτό, σε μια νίκη με 2-0.


Μετά από μόλις ένα γκολ και καμία ασίστ (!!!), αποκλείστηκε από ομάδα του Ντάλας που θα εμφανιζόταν στον τελικό του Κυπέλλου των Ηνωμένων Πολιτειών (Open Cup USA), εγείροντας ερωτήματα από το αν θα παραμείνει στον σύλλογο και την επόμενη σεζόν, αν και ο κανονισμός του Open Cup δεν επέτρεπε περισσότερους από 5 ξένους παίκτες ανά αγωνιστική ημέρα στο ρόστερ. Περαιτέρω τροφοδοτώντας τις φήμες, ο προπονητής του Στιβ Μόροου (Stephen Joseph "Steve" Morrow) είπε ότι ο παίκτης θα πρέπει να «κερδίσει μια θέση στην αρχική ενδεκάδα, όπως όλοι οι άλλοι»! Με την απόκτηση του Αργεντίνου τερματοφύλακα Ντάριο Σάλα (Darío Sala), η ομάδα είχε πρόβλημα προσαρμογής στην αλλαγή του ρόστερ για να φιλοξενήσει και τον Ντενίλσον.


Στο τέλος της σεζόν, το Ντάλας αποφάσισε να μη κάνει χρήση της option ανανέωσης του συμβολαίου του, δηλώνοντας της επιθυμία τους να παραιτηθεί ο παίκτης του υψηλού συμβολαίου του σε χαμηλότερο μισθό. Τον Φεβρουάριο του 2008 υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους με την Παλμέιρας, ελπίζοντας ότι η δομή του συλλόγου και ο έμπειρος προπονητής Βαντερλέι Λουξεμπούργκο (Vanderlei Luxemburgo) θα τον βοηθήσουν στην ανάκαμψη της καριέρας του. Δεν ήταν σε θέση να πάρει θέση βασικού, ξοδεύοντας το περισσότερο αυτής της σεζόν ως επιλογή πάγκου! Ωστόσο, βοήθησε την «O Verdão» στη κατάκτηση του πολιτειακού πρωταθλήματος του Σάο Πάουλο και μία θέση στο Copa Libertadores, μετά την 4η θέση στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα (Campeonato Brasileiro Série A).


Οι όποιες προσπάθειές του να επανέλθει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συνοδεύτηκαν από χλευασμό, όπως το 2009 όταν είχε δοκιμαστεί από την Μπόλτον, αφού ο τεχνικός της, Γκάρι Μέγκσον (Gary John Megson) τον είχε απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες. Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και ο προπονητής της Πόρτσμουθ, Χάρι Ρέντκναπ (Henry James "Harry" Redknapp), ο οποίος είχε δηλώσει πως ο Ντενίλσον δεν κάνει ούτε για το χαμηλότερο επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ! Το 2007, ο ΠΑΟΚ είχε ενδιαφερθεί για την απόκτησή του, αλλά ακόμα το κασέ του ήταν απαγορευτικό.


Μετά τη λύση της σύμβασής του με την Παλμέιρας, ο 31χρονος Ντενίλσον υπέγραψε συμβόλαιο 3 μηνών, μετρώντας ... μηδέν συμμετοχές στη βραζιλιάνικη Ιτουμπιάρα, ομάδα Γ’ κατηγορίας (!!!), για να κάνει στη συνέχεια ένα ακόμη... μεγάλο βήμα στην καριέρα του, όταν στις 2 Ιουνίου του 2009, έκανε μεταγραφή στο Βιετνάμ για την Ξι Μανγκ Χάι Φονγκ! Η συμφωνία προέβλεπε πως ο Βραζιλιάνος θα εισέπραττε 5,5 εκατ. δολάρια για 6 μήνες, αλλά στην πραγματικότητα ο μισθός του ήταν 12.000 για κάθε συμμετοχή και 5.000 για κάθε γκολ που θα σημείωνε. Ο Ντενίλσον αποχώρησε από το Βιετνάμ κατά 17.000 δολάρια πλουσιότερος, αφού στην πρώτη του συμμετοχή, στις 21 Ιουνίου, σκόραρε με απ' ευθείας εκτέλεση φάουλ, μόλις στο 2ο λεπτό του αγώνα! Στο ημίχρονο τραυματίστηκε και λίγες εβδομάδες αργότερα αποχώρησε, μετανιωμένος για την επιλογή του και ζητώντας συγγνώμη από τους φιλάθλους της ομάδας! Τον Ιανουάριο του 2010, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Καβάλα και στις 16 Απριλίου, το συμβόλαιο λύθηκε χωρίς να έχει παίξει κανένα παιχνίδι με τους Καβαλιώτες!


Έκανε το ντεμπούτο του για τη Βραζιλία τον Νοέμβριο του 1996 στην ηλικία των 19 ετών, εναντίον του Καμερούν. Κλήθηκε για την ομάδα που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, που εμφανίστηκε σε όλα τα παιχνίδια τερματίζοντας στη 2η θέση. Τη προηγούμενη χρονιά, είχε επιλεγεί για το Κόπα Αμέρικα του 1997 και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA της ίδιας χρονιάς, κατακτώντας και τους 2 τίτλους, έχοντας κάνει συνολικά 10 εμφανίσεις με 2 γκολ. Χρίστηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής, όταν κλήθηκε  από τον προπονητή Λουίς Φελίπε Σκολάρι (Luiz Felipe Scolari) για το Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Πάντα ως αλλαγή, έπαιξε σε 5 αγώνες, όταν η «σελεσάο» κατέκτησε το 5ο της Παγκόσμιο Κύπελλο, παίζοντας  για ένα λεπτό στον τελικό εναντίον της Γερμανίας. Μετά που ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα (Carlos Alberto Gomes Parreira) επέστρεψε για τη 3η  περίοδό του ως εθνικός προπονητής της Βραζιλίας, ο Ντενίλσον δεν κλήθηκε ξανά. Κέρδισε συνολικά 61 συμμετοχές και σημείωσε 8 γκολ.


Χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία αθλητικών ειδών ‘’Nike’’ και εμφανίστηκε σε διαφημίσεις για την μάρκα. Σε μια παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στην Κορέα και την Ιαπωνία, πρωταγωνίστησε σε ένα "μυστικό εμπορικό Τουρνουά" (εμπορικό σήμα "Scorpion KO") σε σκηνοθεσία του Terry Gilliam, εμφανιζόμενος παράλληλα με ποδοσφαιριστές όπως ο Φάμπιο Καναβάρο (Fabio Cannavaro), ο Ερνάν Κρέσπο (Hernán Crespo), ο Έντγκαρντ Ντάβιντς (Edgar Davids), ο Ρίο Φέρντιναντ (Rio Ferdinand), ο Λουίς Φίγκο (Luís Figo), ο Τιερί Ανρί (Thierry Henry), ο Γκαΐθκα Μεντιέτα (Gaizka Mendieta), ο Χιντεντόσι Νακάτα (Hidetoshi Nakata), ο Ροναλντίνιο (Ronaldinho), ο Ρονάλντο (Ronaldo Luís Nazário de Lima) και ο Φραντσέσκο Τότι (Francesco Totti), μεταξύ άλλων, με τον πρώην παίκτη Ερίκ Καντονά (Eric Cantona), ως  «διαιτητής» στο τουρνουά.  Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, εργάστηκε ως αθλητικός σχολιαστής για το ‘’Rede Bandeirantes’’.




PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • ·         São Paulo Futebol Clube

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1994–1998: São Paulo Futebol Clube, 50 (4)
  • ·         1998–2005: Real Betis Balompié, 186 (13)
  • ·         2000: (δανεικός) → Clube de Regatas do Flamengo, 11 (3)
  • ·         2005/06: Football Club des Girondins de Bordeaux, 31 (3)
  • ·         2006/07: Al Nassr Football Club, 15 (3)
  • ·         2007: FC Dallas, 8 (1)
  • ·         2008: Sociedade Esportiva Palmeiras, 30 (3)
  • ·         2009: Itumbiara Esporte Clube   , 0 (0)
  • ·         2009: Hải Phòng Football Club, 1 (1)
  • ·         2010: Αθλητικός Όμιλος Καβάλα, 0 (0)
Σύνολο καριέρας: 332 (31)

Διεθνής

  • ·         1996–2003: Βραζιλία, 61 (8)

Τίτλοι

Συλλογικοί

Με τη São Paulo
  • ·         Copa CONMEBOL: 1994
  • ·         Πολιτειακό Πρωτάθλημα Σάο Πάουλο (Campeonato Paulista): 1998
Με τη Betis
  • ·         Κύπελλο Ισπανίας: 2004/05
Με τη Palmeiras
  • ·         Πολιτειακό Πρωτάθλημα Σάο Πάουλο (Campeonato Paulista): 2008

Διεθνείς

  • ·         Παγκόσμιο Κύπελλο: 2002  και φιναλίστ το  1998
  • ·         Copa América: 1997
  • ·         Κύπελλο Συνομοσπονδιών FIFA: 1997
  • ·         CONCACAF Gold Cup: 3η θέση 1998

Προσωπικές Διακρίσεις

  • ·         Πρώτος Σκόρερ Διοργάνωσης Κυπέλλου Συνομοσπονδιών FIFA: 1997
  • ·         Μέλος Ιδανικής 11άδας της Χρονιάς για τη Νότια Αμερική: 1997

Στοιχεία από εδώ: kathimerini.gr