Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Τζίμι Γκριβς: Ο Σκόρερ - Μύθος

Ο Άγγλος κεντρικός επιθετικός Τζίμι Γκριβς (James Peter "Jimmy" Greaves) γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1940, στο Ανατολικό Λονδίνο. Είναι ο 4ος Υψηλότερος Σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας με 44 γκολ, ο Πρώτος Σκόρερ στην ιστορία της Τότεναμ με 266 γκολ και ο Υψηλότερος Σκόρερ στην ιστορία της Αγγλικής Κορυφαίας Κατηγορίας με 357 γκολ. Έχει επίσης σκοράρει τα περισσότερα χατ-τρικ (6) για την εθνική Αγγλίας. Τελείωσε Πρώτος Σκόρερ της αγγλικής Α’ Κατηγορίας για 6 σεζόν. Είναι μέλος του αγγλικού ποδοσφαιρικού Hall of Fame.


Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στην Τσέλσι το 1957 και σκόραρε 124 γκολ σε μόλις τέσσερις περιόδους πριν παραχωρηθεί στην Μίλαν τον Απρίλιο του 1961. Η παραμονή του στην Ιταλία δεν ήταν επιτυχής και επέστρεψε στην Αγγλία για τη Τότεναμ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας του 1961/62 και 1966/67, το Charity Shield στο 1962 και το 1967, καθώς και των Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1962/63. Ποτέ δεν κέρδισε ένα πρωτάθλημα, αλλά βοήθησε τα «σπιρούνια» σε μια δεύτερη θέση τη σεζόν 1962/63. Μετακόμισε στην Γουέστ Χαμ σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής τον Μάρτιο του 1970 και αποσύρθηκε τη επόμενη χρονιά. Μετά από τέσσερα χρόνια παντελούς απουσίας, επέστρεψε στο ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό και ημιεπαγγελματικό επίπεδο, ουσιαστικά για να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό. Σε μια περίοδο 5 ετών, έπαιξε για την Μπρέντγουντ, τη Τσέλμσφορντ, τη Μπαρνέτ και τη Γουντφορντ.




Σκόραρε 13 γκολ σε 12 αγώνες με την εθνική ελπίδων της Αγγλίας 44 γκολ σε 57 διεθνείς εμφανίσεις με τα «Λιοντάρια», μεταξύ 1959 και 1967. Έπαιξε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1962 και του 1966, αλλά τραυματίστηκε στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης στην Αγγλία και έχασε την θέση του στη πρώτη ομάδα υπέρ του Τζεφ Χαρστ (Geoff Hurst), ο οποίος κράτησε τον Γκριβς έξω και από τον τελικό. Η Αγγλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά στον Τζίμι Γκριβς  δεν δόθηκε το μετάλλιο του, μέχρι την αλλαγή των κανόνων της FIFA το 2009. Μετά τη απόσυρσή του ως παίκτης είχε μια καριέρα στη ραδιοτηλεόραση, κυρίως εργαζόμενος παράλληλα με τον Ίαν Σεν Τζον (Ian Saint John) από το 1985 έως το 1992. 


Γεννημένος στο Ανατολικό Λονδίνο και μεγαλωμένος στο Ντάγκενχαμ, το ποδόσφαιρο κυλούσε στις φλέβες του στην διάρκεια των σχολικών του χρόνων, όπως είχε δηλώσει. Η ηγεμονία του εγκαθιδρύθηκε το 1957 και διατηρήθηκε σε πλήρη ακμή μέχρι το 1969, περίοδο κατά την οποία μόλις για μια φορά δεν ξεπέρασε τα 20 γκολ την σεζόν! Σε ηλικία 15 ετών υπέγραψε συμβόλαιο στην Τσέλσι και σε μία σεζόν στην ομάδα νέων των "μπλε" έβαλε 114 γκολ! «Μέθυσε» από την επιτυχία στα άγουρα πρόθυρα των 20 ετών και δύο χρόνια αργότερα σκόραρε στο ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Επί μια δεκαετία ήταν το συνώνυμο του γκολ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τζίμι Γκριβς δεν έτρεχε. Εκτοξευόταν! Ξεχυνόταν τόσο γρήγορα στην επίθεση, που οι διαιτητές τον υπεδείκνυαν σε θέση οφσάιντ, αδυνατώντας να κατανοήσουν τα απότομα ξεπετάγματα του. Τον έβλεπαν να φτάνει στην αντίπαλη περιοχή, να σκοράρει με τα καλοζυγισμένα του σουτ αλλά κανείς δεν είχε ανάμνηση της αφετηρίας του. «Ήταν τέτοια η θέληση μου για γκολ, που πόναγα επιθυμώντας τα»!


Την σεζόν 1960-61, οι συζητήσεις της Ένωσης Ποδοσφαιριστών με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που αφορούσε τις απολαβές των ποδοσφαιριστών, δημιούργησαν αναταραχή και άργησε η έναρξη του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα ο Γκριβς να υπογράψει στην Μίλαν. Στους "ροσονέρι" δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τους περιορισμούς που του επέβαλαν, μιας και απαγορεύονταν το σεξ τρεις μέρες πριν το ματς και το αλκοόλ! Δεν του άρεσε ούτε το φαγητό. Ήταν ένας τυπικός Βρετανός τουρίστας.

Οι 99 999 λίρες, η αιτία του αλκοολισμού και η… ισπανική αποχώρηση

Το Δεκέμβριο του 1961, η Τότεναμ κέρδισε την Τσέλσι στην διεκδίκηση του Γκριβς. Στα 21 του, έπειτα από 12 εμφανίσεις και 9 γκολ με την Μίλαν, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Τότεναμ και έγινε ο πρώτος Βρετανός ποδοσφαιριστής που η μεταγραφή του έφθασε τις 99.999 λίρες! Ο τότε μάνατζερ των «πετεινών», Μπιλ Νίκολσον δεν ήθελε να τον φορτώσει με το βάρος του πρώτου Βρετανού ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε αντί 100 000 λιρών! Λίγες ημέρες αργότερα, στη νίκη της Τότεναμ επί της Μπλάκπουλ, στο White Hart Lane με 5-2, ο Γκριβς έκανε χατ-τρικ στο ντεμπούτο του. Ένα από τα γκολ που σημείωσε ήταν με ανάποδο ψαλίδι (bicycle Kick). Σε 22 αγώνες στο πρωτάθλημα έβαλε 21 γκολ. Η Τότεναμ έχασε το πρωτάθλημα από την Ίπσουιτς αλλά κέρδισε το κύπελλο νικώντας την Μπέρνλι στο Γουέμπλεϊ με 3-1. Ο Γκριβς άνοιξε το σκορ στον τελικό.


Στην πρώτη πλήρης σεζόν με την Τότεναμ (1962/63) ο Γκριβς έσπασε το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ σε μία χρονιά. Έβαλε 37 γκολ σε 41 ματς πρωταθλήματος και ξεπέρασε τους Τεντ Χάρπερ (1930/31) και Μπόμπι Σμιθ (1957/58) που μέχρι τότε μοιράζονταν την πρωτιά με 36 γκολ! Εναντίον της Νότινγχαμ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του. Η Τότεναμ νίκησε 9-2 και έβαλε τέσσερα γκολ! Στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Ρότερνταμ. Στον τελικό η Τότεναμ νίκησε 5-1 την Ατλέτικο Μαδρίτης με δύο γκολ του Γκρίβς και έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στα 23 του είχε ήδη σκοράρει 200 γκολ. 


Όλα έμοιαζαν ιδανικά για τον πιτσιρικά από το Έσεξ, που στα 19 του, στις 17 Μαΐου του 1959, πρόλαβε να φορέσει την φανέλα της εθνικής Αγγλίας σε ένα φιλικό εναντίον του Περού. Στον διασυρμό των "λιονταριών" με 4-1 σημείωσε το μοναδικό γκολ της Αγγλίας. Ο Τύπος άσκησε αυστηρή κριτική στους παίκτες από την οποία γλύτωσε ο Γκριβς, καθώς ήταν ένας νεαρός ποδοσφαιριστής με υποσχόμενο μέλλον. Τα 44 γκολ που πέτυχε σε 57 εμφανίσεις με τα «λιοντάρια», τον καθιστούν ως σήμερα τον τρίτο σκόρερ όλων των εποχών πίσω από τον Μπόμπι Τσάρλτον και τον Γκάρι Λίνεκερ. Η εθνική Αγγλίας όμως ήταν κατά πολλούς, η γενεσιουργός αιτία του χρόνιου αλκοολισμού του, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο στην ηλικία των 31 ετών.


Η πιο άτυχη στιγμή στην καριέρα του ήταν όταν τραυματίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Έπαιξε σε όλα τα ματς του ομίλου με αντιπάλους τις Ουρουγουάη, Μεξικό και Γαλλία. Στο τελευταίο ματς κόντρα στους "τρικολόρ" τραυματίστηκε στο γόνατο. Του έγιναν 14 ράμματα στο πόδι! Ο προπονητής σερ Άλφ Ράμσεϊ επέλεξε για το επόμενο ματς τον Τζεφ Χαρστ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο επιθετικός της Γουέστ Χαμ έβαλε το νικητήριο γκολ στον προημιτελικό με την Αργεντινή, που ουσιαστικά αποτέλεσε την επιτύμβια πλάκα στις ελπίδες του Γκριβς για συμμετοχή στα επόμενα παιχνίδια. Ήταν έτοιμος να παίξει στον τελικό, αλλά ο Αλφ Ράμσεϊ δεν ήθελε να αλλάξει την ομάδα που κέρδισε όλα τα ματς στη νοκ άουτ φάση του Μουντιάλ. Τα «λιοντάρια» βρυχήθηκαν κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο με τρία γκολ του Χαρστ απέναντι στην Δυτική Γερμανία, στον αλησμόνητο τελικό του 1966, που οδηγήθηκε στην παράταση. Η Αγγλία νίκησε 4-2 στο Γουέμπλεϊ και κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Τζίμι Γκριβς καθόταν άβολα στον πάγκο, πλέοντας στο… κουστούμι του και αποχώρησε γρήγορα λες και ήθελε να αποφύγει τα επινίκια. Λίγες ημέρες μετά ταξίδευε με την σύζυγο του Ιρέν σε ισπανικό θέρετρο για να αποδράσει από τη δίνη της ευφορίας στην οποία βρισκόταν η Αγγλία…


"Δεν ένοιωθα απογοήτευση που έχασα τους αγώνες στο Μουντιάλ. Στην πραγματικότητα ήμουν ευχαριστημένος που κερδίσαμε το τρόπαιο και ας μην έπαιξα στον τελικό. Ήταν ένα πολύ μικρό μέρος της καριέρας μου. Η κατάκτηση του Μουντιάλ δεν εκτιμήθηκε όσο έπρεπε από τον κόσμο εκείνη την εποχή. Αν το κερδίζαμε τώρα κάθε παίκτης θα γινόταν σούπερσταρ και οτιδήποτε γινόταν στην χώρα θα είχε σταματήσει για μία εβδομάδα. Τότε όλοι πανηγύρισαν αλλά μέσα σε μία εβδομάδα είχε ξεχαστεί και οι παίκτες μετά από μία εβδομάδα ξεκίνησαν την προετοιμασία τους για την επόμενη σεζόν", είχε δηλώσει ο Γκριβς.



Οι πύλες της κολάσεως, η τελική ευθεία και η 28η Φεβρουαρίου

Εκείνη η εποχή έμελλε να είναι το κλειδί που άνοιξε τις πύλες της κόλασης για τον Τζίμι Γκριβς. Η εμφάνιση του έμοιαζε με ανθρώπου τσακισμένου από τις κακουχίες. Στα μάτια του ήταν ευδιάκριτες οι αιμόστικτες ραβδώσεις αλκοολικού. Το πρόσωπο του ανέβλυζε αιθυλικά δάκρυα και οι πόροι του έσταζαν οινόπνευμα ενώ συνέχιζε να σκοράρει με θαυμαστή συνέπεια. Ο Τζίμι Γκριβς είχε εισέλθει στην τελική ευθεία της ποδοσφαιρικής του καριέρας και ενώ ήταν μόλις 27 ετών. «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έγινα αλκοολικός επειδή ο Ράμσεϊ επέλεξε τον Τζεφ Χαρστ αντί εμού. Το πρόβλημα με το ποτό προέκυψε αργότερα. Χάρηκα για τα παιδιά που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά ήθελα να αγωνιστώ. Δεν απολαμβάνω την παρακολούθηση ενός αγώνα. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι αγαπώ το ποδόσφαιρο. Ενδιαφέρομαι για το άθλημα αλλά δεν είχα ποτέ πάθος για αυτό. Απλά μου άρεσε να παίζω».


Την δεκαετία του 1960 το ποδόσφαιρο δεν έμοιαζε σε τίποτα με την σημερινή βιομηχανία κερδών, όπου οι παίκτες αναγκάζονται να ακολουθήσουν μοναστηριακή διατροφή και πειθαρχία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έτρωγαν αβγά με μπέικον για πρωινό, έπιναν αναρίθμητα ποτήρια μπύρας και πήγαιναν στις προπονήσεις τους σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Εκείνη την εποχή, που ο Γκριβς είχε «φυλακιστεί» από τη μέγγενη του αλκοολισμού, συνέχιζε να σκοράρει με τρομερή συνέπεια. Πέτυχε 31 γκολ τη σεζόν 1966/67, 29 την επόμενη και 36 την περίοδο 68/69, πριν καταπέσει στα 11 στην ανατολή του 1970.


Η σεζόν 1969/70 ήταν η τελευταία με την φανέλα της Τότεναμ. Το ποτό είχε αρχίσει να επηρεάζει την ζωή του. Σημείωσε μόλις 11 γκολ και πήρε μεταγραφή στην Γουέστ Χαμ. Στην 9ετία του στην Τότεναμ, από το 1961 ως το 1970, αναδείχθηκε έξι φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, επίδοση που δεν έχει πλησιάσει κανένας ως σήμερα! Ο Τζίμι Γκριβς ήταν αναντίρρητα η προσωποποίηση του γκολ την δεκαετία του 1960! Στην Γουέστ Χαμ έμεινε ένα χρόνο και σε ηλικία 31 ετών ουσιαστικά, αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο. Το όνομα του ήταν συνυφασμένο με το γκολ. Το πιο γρήγορο πόδι των ευρωπαϊκών γηπέδων, το ποδοσφαιρικό ισοδύναμο ενός κατά συρροή φονιά, που πέτυχε 422 γκολ σε 602 εμφανίσεις στην 14χρονη καριέρα του.


Στη συνέχεια έπαιξε σε ερασιτεχνικές ομάδες της Αγγλίας. «Δεν μπορώ να θυμηθώ πως κατρακύλησα στο αλκοόλ. Ένιωθα γερασμένος. Πολλά πρωινά ξυπνούσα στο αυτοκίνητό μου και δεν ήξερα πως έφτασα ως εκεί. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι βρέθηκα σε μια κλινική αποτοξίνωσης». Την δεκαετία του 1970 προσπάθησε να ξεπεράσει τον αλκοολισμό. Είχε χρεοκοπήσει και χώρισε από την γυναίκα του. Στα τέλη της δεκαετίας ζούσε σε ένα μικρό σπίτι στο Ανατολικό Λονδίνο. «Μια ημέρα, στις 28 Φεβρουαρίου του 1978 σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να συνεχίζω να το κάνω αυτό στον εαυτό μου. Δεν ήπια άλλο ποτό από τότε» δηλώνει!


Η κληρονομική, το… βιβλίο με τον Μπεστ και ο Τέρι με το Ιράκ

Παντρεμένος από το 1958, σε ηλικία 18 ετών, μέχρι τα 26 του χρόνια, είχε τέσσερα παιδιά! Ταρακουνήθηκε όταν η Ιρέν του ανακοίνωσε ότι χωρίζουν εξαιτίας του αλκοολισμού του. Αυτή η κίνηση συντάραξε τον ρευστό κόσμο του το 1978. «Μετά από τόσα χρόνια που είμαι «καθαρός» κατέληξα ότι ο αλκοολισμός μου ήταν γενετική ανωμαλία. Μια κληρονομική πάθηση που αναδύθηκε στην επιφάνεια έπειτα από συγκεκριμένα επεισόδια. Αυτό που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι από το 1974 ως το 1978 είναι χρόνια χαμένα. Βρέθηκα σε μια εκπομπή πριν αρκετά χρόνια και είπα ότι εγώ και ο Τζορτζ Μπεστ συνεργαζόμαστε για να γράψουμε ένα βιβλίο που αφορά τη ζωή μας στη δεκαετία του 1970. Με κοίταξαν με έκπληξη και τους είπα: όποιος μπορεί να μας πει που βρισκόμασταν εκείνη την εποχή θα τον ευγνωμονούμε».


Ο σαρδόνιος σαρκασμός του Τζίμι Γκριβς είναι τέτοιος που εκτιμήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Αγγλίας, σε πολλά εκ των οποίων εργαζόταν τα τελευταία χρόνια ως σχολιαστής. Όταν τα αγγλικά μέσα «τεμάχισαν» τον Τζον Τέρι για την εξωσυζυγική του περιπέτεια, ο Γκριβς ήταν απολαυστικός. «Άκουσα δυο παιδιά στο τηλεοπτικό στούντιο να μιλούν για τον Τέρι και αναρωτήθηκα μεγαλοφώνως αν γνωρίζουν για την διερεύνηση Τσίλκοτ. Απάντησαν όχι. Τους αποκάλυψα ότι πρόκειται για έναν τύπο που μας έσυρε στον πόλεμο του Ιράκ. Χάσαμε 100 000 ανθρώπους και κανείς σε αυτήν την χώρα δεν δίνει δεκάρα. Ενώ όταν ο Τζον Τέρι κοιμάται με ένα μοντέλο όλοι αναψοκοκκινίζουν. Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος τρελάθηκε».


Το 1980 όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο άρχισε να εργάζεται ως αρθρογράφος για θέματα ποδοσφαίρου στη "Sun", στη "Sunday People" και στο περιοδικό "World Soccer". Την δεκαετία του 1980 έγινε τηλεοπτικός σχολιαστής αγώνων.  Εργάστηκε στο ITV έως ότου η Premier League ενοχλήθηκε από το ελεύθερο στιλ που είχε και ζήτησε να μην σχολιάζει τους αγώνες της. Πούλησε σε δημοπρασία το χρυσό μετάλλιο του Μουντιάλ 1966, το οποίο δεν είχε παραλάβει καθώς δεν έπαιξε στον τελικό. Το μετάλλιο του δόθηκε μετά από απόφαση της FIFA να αλλάξει τους κανονισμούς και να τιμήσει, όχι μόνο τους παίκτες που έπαιξαν στον τελικό, αλλά όλους τους παίκτες που συμμετείχαν στην αποστολή. Το παρέλαβε σε εκδήλωση από τον Άγγλο Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Αναγορεύθηκε σε είδωλο, ένιωσε τα ρίγη της καταστροφής και της διάλυσης όταν κατέρρευσε από τον αλκοολισμό και σήμερα μοιάζει ευτυχισμένος, συναισθανόμενος ότι το αποτύπωμα που άφησε στο αγγλικό ποδόσφαιρο θα αργήσει να ξεθωριάσει! Ο Τζίμι Γκριβς ήταν ένας "θρύλος" των αγγλικών γηπέδων!


Οι αριθμοί του
  • - 357 γκολ στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας
  • - 44 γκολ σε 57 διεθνείς συμμετοχές
  • - 6 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος
  • - 7 χατ-τρικ στην πρώτη κατηγορία
  • - 6 χατ-τρικ με την εθνική Αγγλίας
  • - 124 γκολ πρωταθλήματος με την Τσέλσι (1957-1961)
  • -220 γκολ πρωταθλήματος με την Τότεναμ (1961-1970)
  • - 13 γκολ με την Γουέστ Χαμ (1970-1971)
  • - 9 γκολ με την Μίλαν (1961)
  • - 266 γκολ σε 379 επίσημα ματς με την Τότεναμ
  • - 491 συνολικά γκολ στην καριέρα του


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • 1955–1957: Chelsea Football Club Reserves and Academy

Επαγγελματική καριέρα

  • 1957–1961: Chelsea Football Club, 157 (124)
  • 1961: Associazione Calcio Milan, 12 (9)
  • 1961–1970: Tottenham Hotspur Football Club     , 321 (220)
  • 1970/71: West Ham United Football Club, 38 (13)
  • 1975/76: Brentwood Town Football Club                              
  • 1976/77: Chelmsford City Football Club                 
  • 1977–1979: Barnet Football Club                             
  • 1979/80: Woodford Town Football Club                

Σύνολο καριέρας: 528 (366)

Διεθνής

  • 1957–1962: Εθνική Ελπίδων Αγγλίας, 12 (13)
  • 1959–1967: Αγγλία, 57 (44)

Τίτλοι


Συλλογικοί

Με την Chelsea
  • Κύπελλο Νέων Αγγλίας: 1958
Με την Milan
  • Πρωτάθλημα Ιταλίας: 1961/62
Με την Tottenham

  • Κύπελλο Αγγλίας: 2 (1961/62, 1966–67)
  • Τσάριτι Σιλντ: 2 (1962, 1967)
  • Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης: 1962/63

Διεθνείς

Με την Αγγλία
  • Πρωτάθλημα Βρετανικών Νήσων: 5 (1959/60, 1960/61, 1963/64, 1964/65, 1965–66)
  • Παγκόσμιο Κύπελλο: 1966
ΠΗΓΕΣ: sport24.gr - onsports.gr