Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Σερ Στάνλεϊ Μάθιους: O Μάγος της Ντρίμπλας

Ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους (Sir Stanley Matthews) γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1915 στο Χάνλεϊ, στην περιοχή του Στόουκ. Θεωρείται ως ένας από τους Μεγαλύτερους Παίκτες του αγγλικού ποδοσφαίρου, είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που χρίσθηκε Ιππότης και ο μοναδικός που τιμήθηκε με τον τίτλο ενώ εξακολουθούσε να παίζει ποδόσφαιρο! Είναι ο πρώτος νικητής του βραβείου  της Χρυσής Μπάλας, δηλαδή του Καλύτερου Ευρωπαίου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς. Στα παρατσούκλια του περιλαμβάνονται τα «Ο Μάγος του Ντρίμπλας» και «Ο Μάγος».  Κρατήθηκε αρκετά υγιής για να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο μέχρι τα 50 του χρόνια. Ήταν ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο γηραιότερος που εκπροσώπησε διεθνώς τη χώρα του. Έπαιξε το τελευταίο ανταγωνιστικό παιχνίδι του το 1985, στην ηλικία των 70 ετών! Ήταν επίσης ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στο αγγλικό Ποδοσφαιρικό Hall of Fame το 2002, για να τιμήσει έτσι η συμβολή του στο παιχνίδι. 


Πέρασε 19 χρόνια με την Στόουκ Σίτι, παίζοντας για τους «Πότερς» από το 1932 έως το 1947 και πάλι από το 1961 έως το 1965. Την βοήθησε στη κατάκτηση του τίτλου της Β’ Κατηγορίας το 1932/33 και το 1962/63. Ανάμεσα στις δύο περιόδους του στη Στόουκ, πέρασε 14 χρόνια με την Μπλάκπουλ, με την οποία, αφού ήταν στη πλευρά των ηττημένων στους τελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας το 1948 και το 1951, την βοήθησε να κατακτήσει το Κύπελλο με μια τρομερή προσωπική απόδοση στον περίφημο «Τελικό του Μάθιους» του 1953. Μεταξύ 1934 και 1957 κέρδισε 54 διεθνείς συμμετοχές για την Αγγλία, παίζοντας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1950 και του 1954, κατακτώντας 9 τίτλους στο Βρετανικό Εσωτερικό Πρωτάθλημα.


Μετά από μια ανεπιτυχή θητεία ως πρώτος προπονητής στη Πορτ Βέιλ, μεταξύ 1965 και 1968, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, διδάσκοντας ποδόσφαιρο και διατελώντας προπονητής σε ερασιτεχνικούς συλλόγους. Η πιο αξιοσημείωτη από αυτέ τις εμπειρίες του ήρθε το 1975 στη Νότια Αφρική, όπου παρά τους σκληρούς νόμους του απαρτχάιντ, ίδρυσε μια ομάδα εξ ολοκλήρου από μαύρους ποδοσφαιριστές, στο Σοβέτο που έγινε  γνωστή ως «Οι άνδρες του Σταν».

Με τον Σταν Μόρτενσεν, πριν από διεθνή αγώνα το 1953 στο Στάμφορντ Μπριτζ

Ένα αστέρι γεννιέται

Γεννημένος στο Χάνλεϊ, στην περιοχή του Στόουκ, ήταν ο τρίτος από τέσσερις αδελφούς. Είχε αυστηρούς αλλά στοργικούς γονείς. Ο πατέρας του ήταν κουρέας και μποξέρ και επιχείρησε να μυήσει τον Στάνλεϊ στην πυγμαχία. Ο μικρός Μάθιους δεν έβρισκε κανένα ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο άθλημα, δηλώνοντας εξ αρχής τη θέλησή του να μάθει τα μυστικά της στρογγυλής θεάς. Ο πατέρας του δεν ήταν αντίθετος, αρκεί να έδειχνε από τα πρώτα χρόνια πως αξίζει να παίζει αυτό το άθλημα.


Από μικρός έδειξε ότι ήταν πολύ γρήγορος και είχε κερδίσει σχολικούς αγώνες ταχύτητας. Το πάθος του όμως ήταν το ποδόσφαιρο. Πηγαίνοντας σχολείο, επελέγη στην εθνική ομάδα των μαθητών, αγωνιζόμενος μόλις στα 13 του με την Αγγλία σε αγώνα εναντίον της Ουαλλίας. Το 1929, σε ηλικία 15 ετών πέρασε το κατώφλι της Στόουκ Σίτι, της ομάδας που λάτρεψε, υπογράφοντας το πρώτο του συμβόλαιο και τρία χρόνια αργότερα έγινε επαγγελματίας. 


Γρήγορα έγινε βασικός και διεθνής με την εθνική Αγγλίας. Έπαιζε δεξί εξτρέμ και μπορούσε να τρέχει αδιάκοπα για 90 λεπτά. Την σεζόν 1932/33 βοήθησε την Στόουκ να ανέβει στην πρώτη κατηγορία. Στην πρώτη του διεθνή συμμετοχή έβαλε το τρίτο γκολ της Αγγλίας στη νίκη επί της Ουαλίας με 4-0. Ήταν ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στην Βρετανία και ο πιο διάσημος. Λάμβανε 200 γράμματα την ημέρα! Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην καριέρα του με την Αγγλία το έκανε εναντίον της Τσεχοσλοβακίας. Η Αγγλία νίκησε 5-4 με χατ-τρικ του Μάθιους. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε τον Μάιο του 1938 στην ιστορική νίκη της Αγγλίας επί της Γερμανίας με 6-3 στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου. Πριν τον αγώνα οι Άγγλοι παίκτες αναγκάστηκαν να χαιρετίσουν ναζιστικά.


Το 1938 ζήτησε μεταγραφή προκαλώντας την αντίδραση των οπαδών της Στόουκ. Τέσσερεις χιλιάδες άνθρωποι έκαναν διαδήλωση ζητώντας την παραμονή του στην ομάδα. Κι επειδή «φωνή λαού, οργή θεού», ο Στάνλεϊ ανέβαλε τα σχέδιά του για το μέλλον. Έμεινε στην ομάδα άλλα δέκα χρόνια.


Η μεταγραφή στην Μπλάκπουλ

Σε ηλικία 24 ετών, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε την καριέρα του Μάθιους. Την πλέον παραγωγική του περίοδο την πέρασε όχι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα αλλά στα χαρακώματα. Κατά την διάρκεια του πολέμου αγωνίστηκε ως  γκεστ-σταρ  σε φιλικά ματς με τα χρώματα διάφορων ομάδων, όπως προκύπτει από εναπομείναντα προγράμματα αγώνων. Ήταν οι αγγλικές: Μπλάκπουλ, Κρου, Μάντσεστερ , Άρσεναλ, η ουαλική Ρέξαμ και οι σκοτσέζικες: Ρέιντζερς , Μόρτον και Στενχάουσμιουρ. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Μάθιους εξακολουθεί να βρίσκεται στη Στόουκ, αρχηγός της οποίας αναλαμβάνει ο Νιλ Φράνκλιν (Neal Franklin). Φημολογείται πως ο Μάθιους είναι ανεπιθύμητος στην ομάδα, επειδή δεν είναι δημοφιλής στα αποδυτήρια. Χάνει τη θέση του στη βασική σύνθεση και παράλληλα χάνει την παρουσία του στην Εθνική.Το 1947 εν τέλει, πήρε μεταγραφή στην Μπλάκπουλ αντί 11.500 λιρών, ποσό εξαιρετικά υψηλό για την εποχή. Ήταν 32 ετών και είχε μετακομίσει στην πόλη με την σύζυγο και τα δύο παιδιά του.


Στη νέα του ομάδα βρήκε τους Σταν Μόρτενσεν (Stan Mortensen) και Τζάκι Μούντι (Jackie Mudie) δημιουργώντας μία σπουδαία επιθετική τριάδα. Το 1948 αναδείχθηκε "Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς" από την Ένωση Δημοσιογράφων Ποδοσφαίρου. Μία ημέρα μετά την προσωπική του διάκριση η Μπλάκπουλ ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ματ Μπάσμπι με 4-2. Τρία χρόνια αργότερα, στον τελικό του Κυπέλλου η Μπλάκπουλ έχασε από τη Νιουκάστλ με 2-0. Η τρίτη προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Ήταν ο τελικός του Στάνλεϊ Μάθιους, όπως τον αποκάλεσαν όσοι τον παρακολούθησαν.

Ο ιστορικός τελικός στο Γουέμπλεϊ
Στις 2 Μαϊου 1953, εκατό χιλιάδες φίλαθλοι στοιβάχτηκαν στο Γουέμπλεϊ για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας Μπλάκπουλ - Μπόλτον. Ωστόσο, η αναμέτρηση της Μπλάκπουλ και της Μπόλτον, χαρακτηρίζεται ως ιστορική και για πολλούς ακόμα λόγους. Πρώτον, ήταν η πρώτη τηλεοπτική «παράσταση» που απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό. Δεύτερον, ο Σταν Μόρενσεν παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που κατάφερε να πετύχει χατ τρικ σε τελικό. Τρίτον, η βασίλισσα Ελισάβετ παρακολούθησε ιδίοις όμμασι τον αγώνα και έγινε η πρώτη Βασίλισσα που παρέστη σε ποδοσφαιρικό αγώνα, παρουσία 100 χιλιάδων ανθρώπων στο θρυλικό Γουέμπλεϊ.


Ο 38χρονος Μάθιους είχε μία τελευταία ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο. Έκανε τον αγώνα της ζωής του. Η Μπόλτον προηγήθηκε στο 2' με τον Λοφτχάους. Ο Σταν Μόρτενσεν ισοφάρισε στο 35'. Το ημίχρονο έληξε 2-1 υπέρ της Μπόλτον χάρις στο γκολ του Μόιερ.

Δέκα λεπτά μετά την έναρξη του 2ου ημιχρόνου ο Έρικ Μπελ έδωσε προβάδισμα δύο γκολ στην Μπόλτον. Ο τελικός είχε απρόβλεπτη εξέλιξη στον οποίο ο Στάνλεϊ Μάθιους είχε καταπληκτική παρουσία, ενέπνευσε τους συμπαίκτες του και ανέδειξε τα πλούσια ποδοσφαιρικά του χαρίσματα. Είκοσι λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, μετά από σέντρα του Μάθιους, ο Μόρτενσεν μείωσε το σκορ 3-2. Στο 89' οι δύο παίκτες συνεργάστηκαν και ο Μόρτενσεν ισοφάρισε για την Μπλάκπουλ πετυχαίνοντας χατ-τρικ, το μοναδικό που έχει σημειωθεί στην ιστορία ενός τελικού Κυπέλλου Αγγλίας.


Το γκολ της νίκης για την Μπλάκπουλ έβαλε ο Μπιλ Πέρι, στις καθυστερήσεις μετά από ασίστ του Μάθιους. Η ανατροπή είχε ολοκληρωθεί και ο Μάθιους ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης των νικητών χωρίς να βάλει ούτε ένα γκολ. Μοιράζοντας ασίστ, πλαγιοκοπώντας και ντριμπλάροντας, προσέφερε τα γκολ στους συμπαίκτες του. Οι αντίπαλοι του αναγνώρισαν την αξία του. Στην ιστορία έμεινε και η στιγμή κατά την οποία ο Μάθιους σήκωσε στον ουρανό το μετάλλιο του νικητή, προκειμένου να τον καμαρώσει ο πατέρας του «από ψηλά». Ήταν τέτοια η σημασία της συγκεκριμένης κατάκτησης, αλλά και τόσο εμφατικός ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη, που ανέβασαν ακόμα περισσότερο στα μάτια των ποδοσφαιρόφιλων των Σερ Στάνλεϊ Μάθιους.


Η επιστροφή στην Στόουκ και το τέλος

Σε ηλικία 40 ετών η φυσική του κατάσταση ήταν εξαιρετική και παρέμενε ανταγωνιστικός. Το 1956, του απονεμήθηκε η πρώτη Χρυσή Μπάλα της ιστορίας, το ετήσιο βραβείο για τον καλύτερο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή. Mετά από 440 εμφανίσεις με την Μπλάκπουλ είχε έρθει η στιγμή να επιστρέψει στην Στόουκ, που παράπαιε στην δεύτερη κατηγορία και ο κόσμος είχε απομακρυνθεί από την ομάδα. Το 1961, λοιπόν επέστρεψε στην Στόουκ. Έκλεινε τα 46 χρόνια του και ένα χρόνο αργότερα πανηγύρισε μαζί της την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας,  οδηγώντας την στην άνοδο. Το 1962, επίσης, ανακηρύχτηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του "Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς" για το αγγλικό πρωτάθλημα.


Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένας παίκτης της αξίας του Στάνλεϊ Μάθιους, δεν κέρδισε στην καριέρα του περισσότερους τίτλους, παρά μόνο το περίφημο Κύπελλο Αγγλίας το 1953, λόγω της επιλογής του να παίξει σε μεσαίας δυναμικότητας ομάδες. Οι φίλαθλοι της Στόουκ πίστευαν ότι θα είχε πάρει το πρωτάθλημα το 1947, αν έμενε μέχρι το τέλος της σεζόν στην ομάδα ο αγαπημένος τους παίκτης.

Το 1965, ήλθε η μεγάλη ώρα της αποχώρησης! Στις 6 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 50 ετών, πέντε μέρες μετά τα γενέθλιά του, σταμάτησε το ποδόσφαιρο! Οι τραυματισμοί ήταν συχνοί και η διάρκεια τους μεγαλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν. Το παράπονό του; Ότι σταμάτησε νωρίς το ποδόσφαιρο λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού που αντιμετώπιζε στο γόνατό του!!!


Οι αριθμοί του προκαλούν δέος: 886 επίσημοι αγώνες και 95 γκολ. Στη διάρκεια της καριέρας του ο Στάνλεϊ Μάθιους κέρδισε το σεβασμό, όχι μόνο διότι υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής αλλά και ως τζέντλεμαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι ποτέ δεν τιμωρήθηκε στα 700 παιχνίδια της σταδιοδρομίας του. Φορούσε τη φανέλα με το №7, είχε άριστη φυσική κατάσταση και… ήταν φυτοφάγος!!

Η αποχώρηση της Βρετανίας από τη FIFA, από το 1928 έως το 1946, του στέρησε τη δυνατότητα να παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Όμως, το 1950, σε ηλικία 35 ετών, πήρε μέρος στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά εκεί τα «λιοντάρια» έχασαν από τις ΗΠΑ με 1-0.  Αγωνίστηκε επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 εναντίον του Βελγίου. Ο αγώνας φαινόταν χαμένος για την Αγγλία, όταν ο Μάθιους μετακινήθηκε σε θέση μέσα δεξιά και οδήγησε την ομάδα στην ισοπαλία με 4-4!


Στην Εθνική έχει ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί. Αγωνίστηκε σ’ αυτήν για 23 ολόκληρα χρόνια, έχοντας 54 συμμετοχές και 11 γκολ. Ντεμπούτο έκανε στο νικηφόρο 4-0 εναντίον της Ουαλίας (1934), ενώ η αυλαία έπεσε στο 4-1 εναντίον της Δανίας στη Κοπεγχάγη (1957), σε ηλικία 42 ετών.



Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο έγινε προπονητής στην Πορτ Βέιλ, όμως τρία χρόνια μετά αναγκάστηκε να φύγει, λόγω υποθέσεων φοροδιαφυγής στις οποίες είχε μπλέξει ο σύλλογος. Ακολούθησε η Χιμπέρνιαν Μάλτας ως προπονητής-παίχτης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι  "Stan's Men" στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής, αλλά και ομάδες του Καναδά. 

 Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κέρδισε αυτό τον τίτλο και είναι ο μόνος που ως σερ έπαιζε ακόμη ποδόσφαιρο. Τον Απρίλιο του 1965 η Στόουκ διοργάνωσε αγώνα για να τον τιμήσει. Αντίπαλος η Μικτή Κόσμου. Παίκτες όπως οι Λεβ Γιασίν, Γιόζεφ Μάζοπουστ, Φέρεντς Πούσκας, Αλφρέδο Ντι Στέφανο κ.ά έδωσαν το παρόν και 35.000 θεατές στο «Βικτόρια Γκράουντ» δεν σταμάτησαν να τον χειροκροτούν.


Έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που πήρε μέρος σε αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος. Λίγο πριν σταματήσει το ποδόσφαιρο η Βασίλισσα Ελισάβετ τον είχε ονομάσει "Σερ" για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα.

Πλήρης αφοσίωση στο άθλημα που λάτρεψε
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είχε δηλώσει πως η τεχνική και η ταχύτητα που έχει στο παιχνίδι του, καθιστά «αδύνατο για τον οποιονδήποτε να τον σταματήσει». Το ερώτημα που γεννάται όμως, είναι πώς αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να αγωνιστεί για τόσα πολλά χρόνια. Ο Μάθιους αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε ηλικία 51 ετών, γεγονός που δημιουργεί ένα τρομερό ρεκόρ, αν αναλογιστούμε πως έπαιξε σε πολύ υψηλό για την εποχή επίπεδο.


Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ο Μάθιους έτρεχε στην παραλία από τις επτά το πρωί κάθε μέρα. Τα παπούτσια που φορούσε όσο έτρεχε, περιείχαν ένα χημικό μέταλλο. Λόγω αυτού, όταν άλλαζε σε ποδοσφαιρικά τα παπούτσια, του δημιουργείτο η εντύπωση πως τα πόδια του είναι πιο ελαφρά και συνεπώς θα μπορούσε να τρέξει γρηγορότερα. Δεν κάπνισε ποτέ στη ζωή του, ενώ ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός ως προς τη διατροφή του. Ακολουθούσε ένα καθημερινό πρόγραμμα συστηματικής και πολύ αυστηρής γυμναστικής από νεαρή ηλικία, μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Επίσης, φημολογείται πως η μόνη φορά που κατανάλωσε αλκοόλ, ήταν στα επινίκια της κατάκτησης του Κυπέλλου το 1953, όταν με όλη την ομάδα ήπιε σαμπάνια. Στο Μουντιάλ του 1950 στο οποίο και συμμετείχε, παρέτεινε την παραμονή του, παρακολουθώντας τις υπόλοιπες ομάδες, έτσι ώστε να βελτιωθεί και να μάθει επιπλέον πράγματα για το άθλημα που λάτρευε.


Ποτέ στην καριέρα του δεν απεβλήθη, αλλά ούτε και αντίκρισε την κίτρινη κάρτα στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια που συμμετείχε. Ποτέ δεν άφησε τα συναισθήματά του να επηρεάσουν την απόδοσή του, όντας πλήρως αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία του σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ως προσωπικός τους προπονητής.

Μέχρι τα τελευταία χρόνια στην καριέρα του δεν πληρώθηκε με περισσότερα από 20 λίρες την εβδομάδα (περίπου 485 λίρες σημερινά λεφτά). Ήταν αρκετά για να ζήσει μία άνετη ζωή αλλά δεν συγκρίνονται με τα χρήματα που κερδίζουν οι ποδοσφαιριστές στις μέρες μας. Οι επικριτές του τον θεωρούσαν ατομιστή και μοναχικό άνθρωπο που σπάνια είχε συναναστροφές με τους συμπαίκτες του. Σύμφωνα με τον Μπιλ Ράιτ ήταν ένας πόνος στο λαιμό για τους συμπαίκτες του που μάταια περίμεναν μία πάσα από τον Μάθιους. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία του σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ως προσωπικός τους προπονητής.


Ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου του 2000, σε ηλικία 85 ετών. Στη κηδεία του, στη γενέτειρά του συγκεντρώθηκαν 100.000 θαυμαστές του. Έξω από το νέο γήπεδο της Στόουκ Σίτι, το Britannia Stadium, έχει τοποθετηθεί ο ανδριάντας του. Άλλος ένας υπάρχει στη γενέτειρά του, το Hanley. Στη βάση τους αναγράφεται: "Το όνομά του συμβολίζει την ομορφιά του παιχνιδιού, η φήμη του διαχρονική και διεθνής, το αθλητικό πνεύμα και η κοσμιότητά του αναγνωρισμένα παγκοσμίως. Ένας μαγικός παίκτης από την ανθρωπότητα, για την ανθρωπότητα."

Η 1η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ανεπισήμως ως "Ημέρα Σερ Στάνλεϊ Μάθιους" στην Αγγλία. Εκείνη την ημέρα όλοι φορούν τη φανέλα με το № 7, τον αριθμό του Μάθιους και συγκεντρώνουν χρήματα για το ίδρυμα που έχει δημιουργήσει, το "Ίδρυμα Στάνλεϊ Μάθιους". Το σύνθημα είναι: "Φόρεσέ τη με υπερηφάνεια για τον Σερ Σταν" και στόχο να δίνει στα παιδιά με αναπηρίες αθλητικές ευκαιρίες!




PALMARES

Περίοδος, Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • 1930–1932: Stoke City Football Club

Επαγγελματική καριέρα

  • 1932–1947: Stoke City Football Club, 259 (51)
  • 1947–1961: Blackpool Football Club, 379 (17)
  • 1961–1965: Stoke City Football Club, 59 (3)
Σύνολο καριέρας: 697 (71)

Διεθνής

  • 1929: Εθνική Αγγλική Σχολική Ομάδα, 1 (0)
  • 1934–1956: Επίλεκτοι Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, 13 (2)
  • 1934–1957: Αγγλία, 54 (11)
  • 1939–1946: Αγγλία → Επίλεκτοι Στρατιωτικών Υπηρεσιών, 29 (2)
  • 1947–1955: Μεγάλη Βρετανία, 2 (0)

Προπονητική καριέρα

  • 1967/68: Port Vale

Tίτλοι


Συλλογικοί

Με την Blackpool
  • Κύπελλο Αγγλίας: 1953 και φιναλίστ: 2 (1948, 1951)
Με την Stoke City
  • Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας Αγγλίας: 2 (1932/33, 1962/63)

Διεθνείς


Με την Αγγλία
  • Πρωτάθλημα Βρετανικών Νήσων: 9 (1935, 1938, 1939, 1947, 1948, 1950, 1952, 1954, 1955)

Προσωπικές Διακρίσεις

  • Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς από την Ένωση Δημοσιογράφων Ποδοσφαίρου: 2 (1948, 1963)
  • Χρυσή Μπάλα: 1956
  • Μετάλλιο της Τιμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας: 1957
  • Ιππότης: 1965
  • Μέλος του Αγγλικού Ποδοσφαιρικού Hall of Fame: 2002