Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ντέρμπι Κάουντι - ΑΕΚ 2-3: Ο πρώτος θρίαμβος επί αγγλικού εδάφους

Η σεζόν 1976-77 είναι γραμμένη με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία της ΑΕΚ καθώς οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να φτάσουν μια ανάσα από τον τελικό του Κυπέλλου UEFA προσθέτοντας στο ενεργητικό τους «επικές» προκρίσεις όπως αυτή επί της Ντέρμπι Κάουντι. Όταν η κληρωτίδα, μετά την πρόκριση, επί της Διναμό Μόσχας, έβγαζε ως αντίπαλο την Ντέρμπι Κάουντι, πολλοί είχαν ήδη ξεγράψει την ΑΕΚ. Μπορεί στις μέρες μας, η Ντέρμπι να βολοδέρνει στις μικρές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, το 1976, όμως, ήταν μία από τις 2-3 καλύτερες ομάδες του Νησιού. Είχε στις τάξεις της, τον Αγγλοκύπριο, πρώην φορ της Άρσεναλ, Τσάρλι Τζορτζ (Charlie George) και διεθνείς, με Αγγλία και Σκοτία, Μπρους Ρίοχ (Bruce Rioch), Κόλιν Τοντ (Colin Todd), Ρόι Μακ Φάρλαντ (Roy McFarland), Κέβιν Χέκτορ (Kevin Hector) και Άρτσι Γκέμιλ (Archie Gemmill), ενώ στον πάγκο, διέθετε έναν από τους καλύτερους και εμπειρότερους προπονητές, τον Ντέιβ ΜακΚάι (Dave MacKay).



Η «αρμάδα» του Φράντισεκ Φάντροκ (František Fadrhonc) είχε καταφέρει στον πρώτο γύρο του θεσμού να αποκλείσει την Ντιναμό Μόσχας με νίκη 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια και ήττα 2-1 στη Ρωσία παίρνοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Εκεί την περίμενε η Ντέρμπι Κάουντι (Derby County Football Club). Με τις αγγλικές ομάδες να φαντάζουν… από άλλο πλανήτη εκείνα τα χρόνια μια αξιοπρεπής εμφάνιση θα ήταν αρκετό να δώσει χαρά στους φίλους του «Δικεφάλου». Ωστόσο, το πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια λήγει με νίκη 2-0 υπέρ της Ένωσης που είχε ουσιαστικά βάλει τις βάσεις της πρόκρισης με σκόρερ τον Βάλτερ Βάγκνερ στο 65’ και το αυτογκόλ του Ροντ Τόμας (Rod Thomas) στο 67’ να διαμορφώνουν το τελικό σκορ.


Ωστόσο, αυτό δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση πως η ρεβάνς στο «Baseball Ground» στις 3 Νοεμβρίου του 1976 θα ήταν εύκολη υπόθεση. Κάθε άλλο. Ακόμα και η ελληνική τηλεόραση, θεώρησε ότι η πρόκριση είχε εξασφαλιστεί και δεν έστειλε συνεργείο, στον επαναληπτικό της Αγγλίας, Στο "Μπέιζμπολ Γκράουντ", όμως, είχαν γονατίσει τα προηγούμενα χρόνια, ομάδες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης (1-4) ή η Μπενφίκα (0-3), ενώ λίγες μέρες πριν, τα "κριάρια" είχαν διαλύσει την Τότεναμ με 8-2 για το πρωτάθλημα. Άλλαξαν, μάλιστα και το χλοοτάπητα του γηπέδου, που απ' τις βροχές είχε πολλές "παγίδες", αλλά τελικά έπεσαν οι ίδιοι, στη μεγαλύτερη παγίδα...


Οι Άγγλοι κατάφεραν να προηγηθούν με τον Τσάρλι Τζορτζ (Charly George) στο 53’ αλλά η Ένωση έδειχνε πως είχε τα φόντα να φτάσει μακριά στη διοργάνωση. Ο Τάκης Νικολούδης στο 64’ έφερε το ματς στα ίσια και στο 77’ ο Τάσος Κωνσταντίνου έδωσε προβάδισμα στους «κιτρινόμαυρους» που έβλεπαν το… όνειρο να γίνεται πράξη. Την «εποποιία» συμπλήρωσε ο Βάγκνερ πετυχαίνοντας το τρίτο γκολ του «Δικεφάλου» στο 84’ και παρά τη μείωση του σκορ από τον Μπρους Ρίοχ (Bruce Rioch) στο 88’, η πρόκριση δεν άλλαξε χέρια.


 Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες και το τεχνικό τιμ να πανηγυρίζουν ένα μεγαλειώδες επίτευγμα. Αξίζει να σημειωθεί πως χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια από τότε για να κερδίσει ξανά ελληνική ομάδα στην Αγγλία με τον ΠΑΟΚ να φεύγει με τους τρεις βαθμούς μετά το 2-1 επί της Τότεναμ για το Europa League. Όπως ήταν φυσικό η υποδοχή στους θριαμβευτές ήταν αποθεωτική αλλά παράλληλα μόνο τα… προεόρτια όσων θα ακολουθούσαν καθώς στη συνέχεια η Ένωση απέκλεισε Ερυθρό Αστέρα και ΚΠΡ (με τα αλησμόνητα πέναλτι στη Νέα Φιλαδέλφεια) μέχρι τα δυο «ραντεβού» με τη Γιουβέντους και τον αποκλεισμό στους «4» του Κυπέλλου UEFA.



Κάπως έτσι λοιπόν γράφτηκε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ που πάντα θα αποτελεί έναν από τους… φάρους που θα δείχνει τον δρόμο στους νεότερους, τους διαδόχους του Φάντροκ, του Λάκη Στεργιούδα, του Στέφανου  Θεοδωρίδη, του Μπάμπη Ιντζόγλου, του Πέτρου Ραβούση, του Λάκη Νικολάου, του Τάσου Κωνσταντίνου, του Διονύση Τσάμη, του Λάζαρου Παπαδόπουλου, του Τάκη Νικολούδη, του Βάλτερ Βάγκνερ, του Μίμη Παπαϊωάννου, του Γιώργου Σκρέκη, του Θωμά Μαύρου (όσοι αγωνίστηκαν στη ρεβάνς της 3ης Νοεμβρίου), προκειμένου να κάνουν ανάλογες πορείες και να δώσουν χαρά στις γενιές των φίλων της ΑΕΚ που διψάνε για επιτυχίες και τίτλους.

Πηγή: onsports.gr