Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Κριστόφ Βαζέχα: Το Πράσινο Διαμάντι

Ο Πολωνός, που αργότερα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα, κεντρικός επιθετικός Κριστόφ Βαζέχα (Krzysztof Warzycha), γεννήθηκε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας στις 17 Νοεμβρίου του 1964. Εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ρουχ του Χορζόφ σε ηλικία 10 ετών και προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα το 1983. Τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 1989, αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό και παρέμεινε στον μεγάλο αθηναϊκό σύλλογο μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το 2004, συνολικά επί 15 χρόνια. Για την Κορυφαία Ελληνική Κατηγορία, πέτυχε 244 γκολ σε 390 αγώνες και αναδείχθηκε 3 φορές πρώτος σκόρερ (1994, 1995, 1998), ενώ στο Κύπελλο Ελλάδος σημείωσε 50 γκολ σε 100 αναμετρήσεις και τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις 25 τέρματα σε 63 παιχνίδια. Πρόκειται για τον Κορυφαίο Ξένο του ελληνικού πρωταθλήματος σε τέρματα και συμμετοχές, όπως και τον 2ο σκόρερ Όλων των Εποχών στο πρωτάθλημά μας, μετά τον Θωμά Μαύρο (260 τέρματα). Με ένα σύνολο 319 γκολ σε 553 επίσημους αγώνες για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, αποτελεί τον Κορυφαίο Σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, με μεγάλη διαφορά από τον 2ο, Αντώνη Αντωνιάδη με 221 γκολ και το 2ο ποδοσφαιριστή με τις περισσότερες συμμετοχές, πίσω μόνο από τον Μίμη Δομάζο που συμπλήρωσε 605 επίσημες εμφανίσεις. Απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα το 1998 και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2004, σε ηλικία 39½ ετών. Είχε 50 συμμετοχές με την Εθνική Πολωνίας με 9 γκολ, το διάστημα από το 1984 έως το 1997.


Όχι μόνο ήταν μοναχοπαίδι, αλλά όταν ήταν μόλις 2 ετών, οι γονείς του χώρισαν και η μητέρα του, Ελζμπιέτα, τον ανέλαβε μόνη της, αναγκαζόμενη να κάνει δύο δουλειές για να τα φέρνει βόλτα. Το πρωί δούλευε σε εργοστάσιο και το απόγευμα ήταν σερβιτόρα σε εστιατόριο. Μεγαλώνοντας το μοναχοπαίδι της το προέτρεψε να γίνει μηχανικός για μηχανές εργοστασίου. Εντάχθηκε στις ακαδημίες της πολωνικής Ρουχ του Χορζόφ σε ηλικία δέκα ετών. Ο Κριστόφ δεν της χάλασε το χατίρι, πήρε το πτυχίο, αλλά σιχαινόταν τις βρόμικες φόρμες και τη μουντζούρα. Παράλληλα όμως είχε μπει στη σχολική ομάδα και σιγά σιγά έδειχνε το ταλέντο του. Δεκαεφτά ετών υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο και τα χρήματα που πήρε ήταν... τρελά γι' αυτόν, ενώ κλήθηκε και στην Εθνική Ελπίδων. Προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα το 1983 και παρέμεινε στον πολωνικό σύλλογο μέχρι το 1989. Τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 1989, αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό.


Σε αντίθεση με άλλους «τεράστιους» άσους που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, στις 11 Δεκεμβρίου του 1989, περασμένα μεσάνυκτα, προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δεν περίμεναν εκατοντάδες πράσινα κασκόλ και φωτοβολίδες για να τον υποδεχθούν. Λέγεται, μάλιστα, ότι η ΠΑΕ είχε δώσει στο νέο της απόκτημα οδηγίες για το πού θα κατέλυε τη νύκτα και δεν έστειλε ούτε έναν παράγοντα να τον καλωσορίσει στην Ελλάδα. Το πολωνικό πρωτάθλημα είχε μόλις τελειώσει κι εκείνος ήταν ο πρώτος σκόρερ του, με 24 γκολ που είχε πετύχει για την Ρουχ Χορζόφ. Ήταν όμως 25 ετών κι έπαιζε ακριβώς... στην Πολωνία. Κανείς δεν είχε πεισθεί ότι ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έφερνε κάποιον μεγάλο παικταρά ή έστω ένα ανερχόμενο ταλέντο. Δεν έγινε κάποιος ντόρος για τη μετεγγραφή του Παναθηναϊκού εκείνο το χειμώνα και ως εκ τούτου το Ελληνικό εκείνη τη νύκτα έμεινε άδειο κι ήρεμο.


Έξι μέρες αργότερα, ο τότε προπονητής του τριφυλλιού Κρίστο Μπόνεφ του δίνει τη φανέλα με το № 7 και ο Βαζέχα κάνει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (0-0). Δείχνει καλά στοιχεία, αλλά δεν ξεπέρασε τη μετριότητα και η εξέδρα μουρμουρίζει για τον πρόεδρο που έχει καβούρια στην τσέπη και δεν φέρνει στην ομάδα έναν μεγάλο παίκτη. Στο πρωτάθλημα μεσολαβεί η διακοπή, λόγω των εορτών, ο Βαζέχα έχει χρόνο να προσαρμοστεί και να γνωρίσει τους νέους του συμπαίκτες. Στις 7 Ιανουαρίου 1990 ο Παναθηναϊκός παίζει στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα και ο Πολωνός στη δεύτερη εμφάνισή του πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα.


Στο μεταξύ οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος έμαθαν σιγά σιγά να προφέρουν λάθος το όνομά του. «Κζίστοφ Βάτζιχα» θα ήταν μια πιο σωστή (και πιο δύσκολη) προφορά, αλλά κι ο ίδιος πάντοτε τηρούσε αυτό το χαμηλό προφίλ –τόσο χαμηλό που αποδέχτηκε και την ελληνοποίηση του ονοματεπώνυμού του. Και η αλήθεια είναι ότι για περίπου δύο χρόνια ο Βαζέχα παρέμενε παίκτης μόνο για τα ελληνικά γήπεδα. Δεν συνέδραμε τον «ευρωπαίο» Παναθηναϊκό με γκολ στα ευρωπαϊκά κύπελλα μέχρι τον Σεπτέμβριο του ’92, όταν το έκανε για πρώτη φορά και μετά πήρε... φόρα. 3 γκολ πέτυχε εκείνη την ημέρα κόντρα στην Ελεκτροπούτερε, σ’ έναν αγώνα που ο ΠΑΟ κέρδισε τελικά με ένα σαρωτικό 0-6 μέσα στη Ρουμανία. Ο πρόεδρος-σύμβολο του Παναθηναϊκού όταν συνειδητοποίησε τι «λαβράκι» τού έφερε από το Κατοβίτσε ο Τάσος Πρίντζης, έλεγε πως «μας έπεσε το... λαχείο». Στα πρώτα του βήματα στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν ένα ντροπαλό και σεμνό «παιδί», με... παχύ μουστάκι και ντύσιμο της δεκαετίας του '60.


Ήταν ένα κρύο απόγευμα στην Ριζούπολη στις 24 Ιανουαρίου του 1998. Ο Απόλλωνας υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό και όλοι περίμεναν μια νίκη των «πρασίνων». Η σεζόν 1997/’98 είχε από την αρχή δείξει ότι θα ήταν μια υπόθεση των δύο «αιωνίων». Αλλά το ζητούμενο εκείνο το Σάββατο για πολλούς από τους φιλάθλους του Τριφυλλιού δεν ήταν τόσο οι 3 πόντοι της νίκης, όσο το τι θα έκανε το παιδί με το μουστακάκι και τη φανέλα με το № 9 στην πλάτη. Ο Κριστόφ Βαζέχα είχε τυπώσει άλλη μια φανέλα και την φορούσε από μέσα. Είχε γράψει επάνω της το «181». Ήταν το νούμερο που θα συμβόλιζε ένα νέο ρεκόρ, ένα τεράστιο σύμβολο για την ιστορία του Παναθηναϊκού.


Ο Βαζέχα προσπαθούσε, μάλλον νευρικά και αγχωμένα, για 64 λεπτά να βρει την αφορμή για να δείξει το μπλουζάκι του με περηφάνια στην εξέδρα, αλλά η ευκαιρία δεν ερχόταν. Ήταν ένας στιγμιαίος δισταγμός του νεαρού τότε Κώστα Χαλκιά σ’ εκείνο ακριβώς το λεπτό και η απίστευτη όσφρηση του Πολωνού για την παραμικρή φάση που επιτρέπει ένα γκολ, που τού χάρισε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του. Το «στοιχειωμένο» ρεκόρ των 180 γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη έπεφτε σ’ ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Ο Κριστόφ Βαζέχα ήταν πια ο νέος, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του Παναθηναϊκού. Έβαλε κι άλλο αργότερα, στο 90'. Απελευθερωμένος πια από το άγχος σκόραρε ένα από τα πιο όμορφα τέρματα της καριέρας του, για να γράψει το 2-5. Για την ιστορία, εκείνη την χρονιά τελικά τον τίτλο τον πήρε ο Ολυμπιακός με 3 βαθμούς διαφορά και ο Βαζέχα βγήκε πρώτος σκόρερ με 35 γκολ, αλλά η ανάμνηση πού τού έμεινε πιο έντονα χαραγμένη, ήταν εκείνο το γκολ στην Ριζούπολη.


Ακόμη και σήμερα, αν τον ρωτήσεις, για δύο γκολ θα σου μιλήσει πιο πολύ. Και το ένα ήταν εκείνο το 181ο με το τριφύλλι στο στήθος. Γιατί είναι τέτοιο το ήθος του Πολωνού ποδοσφαιριστή ώστε ποτέ δεν διαχώρισε την καριέρα του από την ιστορία του Παναθηναϊκού. Και το γκολ στην Ριζούπολη πιο πολύ σαν ένα έπαθλο που τού απονεμήθηκε από την ομάδα το έβλεπε, σαν μια μεγάλη τιμή που τού έκαναν, παρά σαν ένα δώρο που εκείνος τούς χάρισε. Το άλλο γκολ για το οποίο θα σού μιλήσει, φυσικά, είναι εκείνο του Άμστερνταμ, στο τέρμα του Φαν Ντε Σαρ, στον αξέχαστο ημιτελικό κόντρα τον Άγιαξ για το Champions League του 1996.


Είναι όμως τόσα πολλά τα γκολ του Κριστόφ Βαζέχα στο ελληνικό πρωτάθλημα (244 σε 403 αγώνες -μόνο ο Θωμάς Μαύρος έχει πετύχει περισσότερα, 260 σε 501 εμφανίσεις) στο Κύπελλο και στην Ευρώπη, που οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα έχουν ξεχωρίσει ο καθένας το δικό του αγαπημένο. Ήταν τέτοια η καριέρα του Πολωνού άσου στα ελληνικά γήπεδα που θα ήταν άδικο να την μετρήσει κανείς μόνο με νούμερα. Υπάρχουν τόσοι συναισθηματικοί δεσμοί μ’ αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο και σπουδαίο αθλητή, που ακόμη και οι φίλαθλοι των υπολοίπων ομάδων θα τον θυμούνται πάντοτε με θαυμασμό και δέος.

  • Είναι ο πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορία της Α' Εθνικής και δεύτερος στη γενική κατάταξη, πίσω από τον Μαύρο.
  • Είναι πρώτος στον πίνακα συμμετοχών ξένων ποδοσφαιριστών με 384 συμμετοχές.
  • Είναι πρώτος σε συμμετοχές (63) και γκολ (26) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην ιστορία του Παναθηναϊκού.
  • Είναι ο μακροβιότερος ξένος στο ελληνικό πρωτάθλημα με 14 σεζόν. Συνολικά έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 2 σούπερ καπ, ενώ τρεις φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Κάτι που δεν έχει επιτύχει κανείς άλλος ξένος ποδοσφαιριστής. Οκτώ φορές ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού από τις οποίες τις έξι συνεχόμενες!
  • Στην καριέρα του «μετράει» 7 χατ τρικ, ενώ έξι φορές πέτυχε από τέσσερα γκολ με αντιπάλους τον Λεβαδειακό (1990), τον Εδεσσαϊκό (1993), τον Αρη (1993), τη Δόξα Δράμας (1994), την Καστοριά (1997) και τον Πανηλειακό (1998). Την περίοδο 1994-95 πέτυχε πέντε γκολ στο ματς με τον Πανιώνιο.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2004, σε ηλικία 39 ετών. Το 2006 δόθηκε προς τιμήν του φιλικός αγώνας μεταξύ ομάδας παλαιμάχων του Παναθηναϊκού και της Ρουχ Χουρζόφ. Είχε ακόμα 50 συμμετοχές στην Εθνική Πολωνίας με εννέα γκολ.


Η ζωή μετά

Εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει μια νέα καριέρα, αυτή του προπονητή και από το καλοκαίρι του 2007 είναι τεχνικός διευθυντής της Arsenal Soccer School στην Ελλάδα, ενώ το 2008 έγινε και ένας από τους σκάουτερ του Παναθηναϊκού. Παράλληλα, το 2009 ίδρυσε την ακαδημία ποδοσφαίρου F.C. ΜΑΧΗ (Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βαζέχα). Στις 8 Δεκεμβρίου 2009, μετά την λύση της συνεργασίας του Παναθηναϊκού με τον Χενκ Τεν Κάτε, ο Κριστόφ Βαζέχα ανέλαβε βοηθός του νέου προπονητή της ομάδας και παλιού του συμπαίκτη Νίκου Νιόπλια, έως τον Νοέμβριο του 2010.  Έπειτα στις 3 Μαρτίου του 2012, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Α.Ο Αιγάλεω, μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Στις 9 Ιουλίου 2012 ανέλαβε στον Φωκικό την τεχνική ηγεσία παραμένοντας στον σύλλογο έως τις 22 Οκτωβρίου 2012. Το 2013 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Καλλιθέας έως την 05/02/2014.


Ως Χαρακτήρας
Δεν ανοιγόταν πολύ, δεν τού άρεσε να κάνει διαφορετικά πράγματα από όσα ήξερε. Ίδια ομάδα, ίδια γειτονιά, ακόμη και η σύζυγός του. Στην 15χρονη καριέρα του στο τριφύλλι ακούστηκε πολλές φορές ότι έπαιρνε λίγα. Κι όμως, εκείνος δεν αντιμετώπισε ποτέ στα σοβαρά άλλες προτάσεις. Είχε συνδέσει την ζωή του με την ομάδα που τον ανέδειξε και την κερκίδα που τον λάτρεψε. Μαθημένος εξ άλλου στα λίγα, ακόμη κι εκείνα τα πρώτα του χρήματα τού φαίνονταν θησαυρός. Δεν παρασύρθηκε ποτέ σε ακριβές αγορές ή ξέσαλλη ζωή, όπως συχνά συμβαίνει με τους αθλητές σταρ. Ήταν ο πρώτος που έμπαινε το πρωί στην Παιανία και ο τελευταίος που έβγαινε. Τέλος αναμφισβήτητο χαρακτηριστικό του ήταν η τεράστια αγάπη του απέναντι στην μητέρα του και την γυναίκα του, κάτι ιερό γι αυτόν όπως αποδεικνύεται στο πέρασμα των χρόνων.


Οι γυναίκες της ζωής του
Η υπέρμετρη αγάπη που τρέφει ο Κριστόφ για την μητέρα του, δεν είναι τυχαία. Η μοναδική μάλιστα φορά που το ελληνικό κοινό τον είδε να παρεκτρέπεται στο γήπεδο, ήταν όταν στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το 1998 στην περίφημη νίκη του Πανιωνίου με 1-0 επί του Παναθηναϊκού, κάποιοι στην κερκίδα άρχισαν να τραγουδούν προσβλητικά λόγια για την μητέρα του αρχηγού των «πρασίνων». Ήταν και η πρώτη και τελευταία φορά στην καριέρα του που σκέφθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Τελικά όχι μόνο δεν το ξανασκέφτηκε, αλλά απέκτησε και την ελληνική υπηκοότητα και ζει ακόμη και σήμερα εδώ, στα Βριλήσσια, στην ίδια γειτονιά που είχε πρωτοκατοικήσει. Εκεί που έχει φτιάξει και την επιχείρησή του με τα γήπεδα 8Χ8 και 5Χ5.


Τη ζωή του Βαζέχα σημάδεψε και άλλη μία γυναίκα, η Γιολάντα. Οι δυο τους γεννήθηκαν στο Κατοβίτσε την ίδια μέρα, στις 17 Νοεμβρίου του 1964, με δύο ώρες διαφορά και στο ίδιο μαιευτήριο! Μαζί πήγαν και σχολείο και είναι μια παιδική του φίλη από πάντα. Στη συνέχεια χώρισαν οι δρόμοι τους. Την ξανασυνάντησε και πάλι όταν ήταν 18 ετών και τέσσερα χρόνια αργότερα, παντρεύονται. Από τότε είναι μαζί, ενώ απέκτησαν και έναν γιο, τον Αρκάδιους.

https://www.youtube.com/watch?v=LSUF21Zfptg

Στην 15χρονη καριέρα του στο «τριφύλλι» ακούστηκε πολλές φορές ότι έπαιρνε λίγα. Κι όμως, εκείνος δεν αντιμετώπισε ποτέ στα σοβαρά άλλες προτάσεις. Είχε συνδέσει την ζωή του με την ομάδα που τον ανέδειξε και την κερκίδα που τον λάτρεψε. Μαθημένος εξ άλλου στα λίγα, ακόμη κι εκείνα τα πρώτα του χρήματα τού φαίνονταν θησαυρός. Δεν παρασύρθηκε ποτέ σε ακριβές αγορές ή ξέσαλλη ζωή, όπως συχνά συμβαίνει με τους αθλητές σταρ. Ήταν ο πρώτος που έμπαινε το πρωί στην Παιανία και ο τελευταίος που έβγαινε. Αγόρασε το πρώτο «μεγάλο» του αυτοκίνητο στο τέλος της καριέρας του και ακόμη και τότε έσπευσε να το δικαιολογήσει –λες και χρειαζόταν- λέγοντας πως ήταν κάτι σαν μια επιβράβευση στον εαυτό του για τα τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς.

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα τον έχουν για πάντα στην καρδιά τους. Και όχι μόνον αυτοί..

https://www.youtube.com/watch?v=YCTS0CN-Dxc

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • 1974-1983: Klub Sportowy Ruch Chorzów Spółka Akcyjna

Επαγγελματική καριέρα
  • 1983-1989: Klub Sportowy Ruch Chorzów Spółka Akcyjna, 167 (66)
  • 1989-2004: Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, 403 (273)

Σύνολο καριέρας: 557 (339)
Διεθνής
  • 1988-1997: Πολωνία, 50 (9)

Προπονητική καριέρα
  • 2009-2010: Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος,  (βοηθός)
  • 2012: Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω
  • 2012: Αθλητικός Σύλλογος Φωκικός Άμφισσας
  • 2013/14: Γυμναστικός Σύλλογος Καλλιθέα
  • 2014-     : Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος "Φωστήρ"

Τίτλοι
  • Πρωτάθλημα Πολωνίας: 1989
  • Πρωτάθλημα Ελλάδας: 5 (1989/90, 1990/91, 1994/95, 1995/96, 2003/04)
  • Κύπελλο Ελλάδας: 5 (1990/91, 1992/93, 1993/94, 1994/95, 2003/04)
  • Σούπερ Καπ Ελλάδος: 2 (1993, 1994)
  • Πρώτος σκόρερ του Πολωνικού πρωταθλήματος: 1989
  • Πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος: 3 (1993/94, 1994/95, 1997/980
  • Δεύτερο βραβείο ενεργού σκόρερ από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου : 2001