Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Όταν το "Μπουλντόγκ" έβαλε τρία γκολ

Όταν ήμασταν μικροί συνηθίζαμε να χρεώνουμε τη θέση του τερματοφύλακα στον πιο δυσκίνητο, συνήθως και ευτραφή, κατηγορώντας τον παράλληλα για τα γκολ που δεχόταν. Κάποιοι γκρίνιαζαν που υπεράσπιζαν μονίμως την εστία της ομάδας τους, άλλοι όμως το ‘χαν μέσα τους.

Κάπως έτσι ξεκινούσαν οι τερματοφύλακες. Σε κάθε κανόνα, βέβαια, δεν λείπουν κι οι εξαιρέσεις. Υπήρξαν γκολκίπερ που διέπρεψαν κάτω από τα δοκάρια, φρόντιζαν όμως να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κι εκτός του παραλληλόγραμμου που διαφέντευαν.

Ο José Luis Chilavert, ο τερματοφύλακας – θρύλος της Παραγουάης δεν υπεράσπιζε μόνο τα γκολπόστ του, αλλά φρόντιζε να φορτώνει με γκολ τις αντίπαλες εστίες.

Αποτελεί δε το μοναδικό στην ιστορία τερματοφύλακα που πέτυχε χατ τρικ σε έναν αγώνα. Ήταν 28 Νοεμβρίου του 1999, στο Buenos Aires (29/11 στην Ευρώπη λόγω της διαφοράς ώρας με την Αργεντινή), όταν το «μπουλντόγκ» ευστόχησε 3 φορές από τη βούλα του πέναλτι, στο επιβλητικό 6-1 της Vélez Sarsfield επί της Ferro Carril.


Έτσι, έγραψε το όνομά του στο βιβλίο Guinness. Κατέχει κι ένα ακόμη ρεκόρ. Είναι ο τερματοφύλακας που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ για λογαριασμό εθνικής ομάδας. Ο Chilavert σκόραρε 8 φορές με τη φανέλα της Παραγουάης. Ωστόσο, τα 67 γκολ συνολικά του Παραγουανού πορτιέρο δεν αποτελούν την κορυφαία επίδοση.

Στην κορυφή της λίστας δεσπόζει το όνομα του Βραζιλιάνου άλλοτε διεθνούς Rogério Ceni. Ο εν ενεργεία, στα 41 του, κίπερ της São Paulo FC μετράει 121 γκολ, τα μισά σχεδόν (60) με εκτέλεση φάουλ. Πρόκειται για τεράστιο νούμερο. Επιθετικοί με πολυετή θητεία στους αγωνιστικούς χώρους δεν κατάφεραν καν να πιάσουν την 100άρα.

Σπουδαίοι τερματοφύλακες-γκολτζήδες ήσαν επίσης ο Κολομβιανός René Higuita, γνωστός για το περίφημο «χτύπημα του σκορπιού», ο Μεξικανός Jorge Campos, ο Γερμανός Hans-Jörg Butt, ο Βούλγαρος Dimitar Ivankov και από τους παλιότερους ο Σέρβος Dragan Pantelić, που είχε σκοράρει μάλιστα σε βάρος της εθνικής Ελλάδας στο 5-1 τον Απρίλιο του 1981 για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 1982.

Το ρεκόρ σκοραρίσματος για τερματοφύλακα στο ελληνικό Πρωτάθλημα κατέχει με 6 γκολ (όλα με πέναλτι) ο Νίκος Σαργκάνης, 4 με τον Ολυμπιακό και 2 με τον Παναθηναϊκό.


Οι κορυφαίοι τερματοφύλακες – σκόρερ:
Τερματοφύλακας - Γκολ
  1. Rogério Ceni (Βραζιλία) - 121*
  2. José Luis Chilavert (Παραγουάη) - 67
  3. René Higuita (Κολομβία) - 44
  4. Dimitar Ivankov (Βουλγαρία) - 42
  5. Johnny Vegas Fernández (Περού) - 34*

*Με αστερίσκο οι εν ενεργεία το 2015, όταν "ανέβηκε" το κείμενο

Πηγή: sportit.gr