Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Πέτερ Σμάιχελ: Ο ξανθός γίγαντας

Ο Πέτερ Σμάιχελ (Peter Bolesław Schmeichel) γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1963, στο Γκλαντσάξε, κοντά στην Κοπεγχάγη, από Πολωνό πατέρα και Δανή μητέρα. Ψηφίστηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 1992 και το 1993. Είναι πιο γνωστός για τον επιτυχημένο χρόνο του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας ήταν ο αρχηγός της στη κατάκτηση του Champions League του 1999, μιας χρονιάς που ολοκληρώθηκε με ένα ιστορικό τρεμπλ για τους «κόκκινους διαβόλους», καθώς και για τη κατάκτηση του Euro του 1992 με τη Δανία.


Ήταν διάσημος για την εκφοβιστική του σωματική διάπλαση (1,93 μ. ύψος και περίπου 105 κιλά βάρος) κατά τη διάρκεια της καριέρας του  και φορούσε ειδικά κατασκευασμένες για το μέγεθός του στολές (μεγέθους XXXL). Σκληρός ποδοσφαιριστής, ήταν γνωστός για δυνατή, αμέριστη κριτική του για τα λάθη που προέρχονταν από τους αμυντικούς του. Ασυνήθιστα για τερματοφύλακα, σκόραρε 11 γκολ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μεταξύ των οποίων ένα για την εθνική ομάδα. Είναι επίσης ο ρέκορντμαν συμμετοχών για την εθνική ομάδα της Δανίας, με 129 παιχνίδια μεταξύ του 1987 και του 2001. Εκτός από το Euro του 1992, έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και σε 3 επιπλέον Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ήταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας σε 30 αγώνες. Αγωνίστηκε επίσης στις  Γκλαντσάξε, Χβίντοβρε, Μπρόντμπι, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Άστον Βίλα και Μάντσεστερ Σίτι σε μια καριέρα που διήρκεσε από το 1981 έως το 2003 και κατέκτησε 24 τρόπαια.


Θεωρείται ως ένας από τους Μεγαλύτερους Τερματοφύλακες Όλων των Εποχών, ενώ από την IFFHS κατετάγη μεταξύ των πρώτων δέκα τερματοφυλάκων του 20ου  Αιώνα! Το 2000 και το 2001, κέρδισε μια δημόσια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Reuters, όταν η πλειοψηφία από τους 200.000 συμμετέχοντες τον ψήφισε ως τον Καλύτερο Τερματοφύλακα στην ιστορία, μπροστά από τον Λεβ Γιασίν (Lev Yashin) καιτον Γκόρντον Μπανκς (Gordon Banks). Το 2003, εγκαταστάθηκε στο αγγλικό ποδοσφαιρικό Hall of Fame σε αναγνώριση των διακρίσεών του στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Τον Μάρτιο του 2004, ονομάστηκε ως ένας από τους 125 Εν Ζωή Μεγαλύτερους Ποδοσφαιριστές του Κόσμου από τον Πελέ, για τα 100 χρόνια της FIFA. Ο γιος του, ο Kasper, είναι επίσης ένα επαγγελματίας τερματοφύλακας που παίζει για τη Λέστερ και την εθνική ομάδα της Δανίας.


 Ο Πέτερ Σμάιχελ ήταν Πολωνός πολίτης μέχρι το 1970, όταν όλη η οικογένεια απέκτησε τη δανική υπηκοότητα. Ο Σμάιχελ, ήταν ένα παιδί που ψήλωσε απότομα και έφθασε σε σημείο να αντικρίζει τον κόσμο από τα 193 εκατοστά του. Το ποδόσφαιρο τον κέρδισε από την… πάλη! Όσο παράξενο και αν ακούγεται, όντας αρκετά ανεπτυγμένο παιδί, ο Σμάιχελ δοκίμασε τις ικανότητες του και στο WWF! Πριν γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, δούλευε σε εργοστάσιο για να βγάλει τα προς το ζην. Από τα πρώτα του βήματα έδειχνε ότι η καριέρα του μπορεί να είναι λαμπρή. Αγωνίστηκε αρχικά σε ομάδα μικρότερης κατηγορίας στην Δανία, με τον πατέρα του να είναι πάντα δίπλα του και να του δίνει τις πρώτες συμβουλές. Η Χβίντοβρε της Κοπεγχάγης ήταν η ομάδα που τον εμπιστεύτηκε στα 19 του χρόνια και βέβαια δεν έχασε. Εκεί έμεινε τρία χρόνια, αρχίζοντας να «χτίζει» το όνομα του στην πατρίδα του. Ο Δανός γκολκίπερ, ξεκίνησε πια να λογίζεται ως επαγγελματίας, παράτησε όλες τις άλλες δουλειές που έκανε παράλληλα και αποφάσισε να στραφεί αποκλειστικά σε αυτό που του άρεσε. Το ποδόσφαιρο. Το έκανε μάλιστα καλά! Σε βαθμό τέτοιο, ώστε σύντομα μεγάλες ομάδες της Δανίας άρχισαν να ενδιαφέρονται γι΄ αυτόν.


Τελικά η Μπρόντμπι ήταν αυτή που κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του. Το καλοκαίρι του 1987 η ζωή του Πέτερ Σμάιχελ άλλαξε μία και καλή. Ήταν πια ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με το «χτιστό» του σώμα να τον κάνει να ξεχωρίζει από αρκετούς συνομηλίκούς του και πολύ δε περισσότερο από άλλους γκολκίπερ της εποχής. Με την Μπρόντμπι ο Σμάιχελ καταξιώνεται. Παίζει ευρωπαϊκά παιχνίδια και σύντομα η φήμη του αρχίζει να ξεφεύγει από τα σύνορα της Δανίας. Ψηφίζεται ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους Ευρωπαίους τερματοφύλακες την περίοδο 1990/91 και «αναγκάζει» τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του. 


Το καλοκαίρι του 1991, θα γίνει κάτι που δεν φανταζόταν καν ο ίδιος! Υπογράφει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όπως εξομολογήθηκε: «δε θα πίστευα ποτέ, όταν ξεκινούσα να παίζω ποδόσφαιρο, ότι θα φθάσω σε σημείο να αγωνιστώ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Μοιάζει με όνειρο όμως είναι η πραγματικότητα και είμαι ευτυχής γι’ αυτό». Ο Σμάιχελ θα σταθεί και τυχερός. Με τον ίδιο κάτω από τα δοκάρια, θα δημιουργήσει μία εξαιρετική ομάδα, η οποία θα αναγεννήσει το όνομα του συλλόγου και θα κερδίζει ξανά τίτλους. Κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων και ακολουθούν βεβαίως πρωταθλήματα και κύπελλα Αγγλίας. Έχει πολύ βασικό ρόλο σε όλα. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ αναγνωρίζουν σύντομα την αξία του και ο Δανός είναι ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκινάει πάντοτε η ενδεκάδα.


Την περίοδο 1992-93 θα διατηρήσει ανέπαφη την εστία του σε 22 παιχνίδια (!) ενώ την ίδια χρονιά θα ψηφιστεί για μία ακόμη χρονιά (σ.σ. κάτι αντίστοιχο συνέβη και το 1992) κορυφαίος τερματοφύλακας της Ευρώπης. Ο Σμάιχελ ήταν πλέον είδωλο για τους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και παράδειγμα για κάθε νέο τερματοφύλακα! Κερδίζοντας πια την εμπιστοσύνη όλων, άρχισε να εξωτερικεύει και άλλες πτυχές του ταλέντου του. Ο Δανός γκολκίπερ προωθούνταν συχνά όταν ερχόταν τα… δύσκολα των τελευταίων λεπτών για τους «κόκκινους διαβόλους». Σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Ροτόρ το 1995 θα δικαιωθεί για την προώθηση του στην αντίπαλη περιοχή, καθώς θα σκοράρει, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και σε άλλα παιχνίδια στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του.


Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Πέτερ Σμάιχελ έμεινε οχτώ χρόνια. Είχε πια ταυτιστεί με την ομάδα αυτή, μετρώντας συνολικά 292 συμμετοχές στα Βρετανικά γήπεδα. Το πλήρωμα του χρόνου είχε φθάσει στο «Όλντ Τράφορντ» για τον Δανό, ο οποίος θα έφευγε με έναν καημό. Το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είχε φθάσει καν σε τελικό με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μολονότι είχε πολλές συμμετοχές στην διοργάνωση. Τον Μάιο του 1999, οι «μπέμπηδες» όχι απλά θα φθάσουν στον τελικό, αλλά θα τον κερδίσουν με τρόπο εντυπωσιακό! Στο «Νόου Καμπ» της Βαρκελώνης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πετυχαίνει την ανατροπή του αιώνα, καθώς με δύο γκολ στις καθυστερήσεις επικρατεί 2-1 της Μπάγερν Μονάχου, με τον Σμάιχελ να έχει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια του αγώνα. Οι Βαυαροί ήταν καλύτεροι, όμως σταμάτησαν αρκετές φορές πάνω στον Δανό, που κράτησε «ζωντανή» τη Γιουνάιτεντ. Πλέον, το καλοκαίρι του 1999, έφευγε «γεμάτος» από το «Όλντ Τράφορντ» και με ένα σωρό αναμνήσεις, οι περισσότεροι εκ των οποίων ευχάριστες!


Η συνέχεια της καριέρας του δεν είχε τόση λάμψη, όμως δεν μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει και αποτυχημένη. Ο Πέτερ Σμάιχελ, παρά τις προτάσεις που είχε, προτίμησε να αφήσει την Βρετανία και να βρεθεί στην Πορτογαλία. Δεν ήθελε αμέσως μετά την Γιουνάιτεντ να φορέσει την φανέλα μίας άλλης αγγλικής ομάδας και έτσι προτιμάει την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, που του καταθέσει μία πολύ καλή προσφορά. Στην Σπόρτινγκ θα μείνει για δύο χρόνια και θα κερδίσει ένα πρωτάθλημα. Όμως η Αγγλία έμελλε να είναι και πάλι ο προορισμός του. Η Άστον Βίλα, το καλοκαίρι του 2001 θα τον κάνει δικό της. Με τους «χωριάτες» θα παίξει 29 παιχνίδια και θα πετύχει και ένα γκολ, ενώ έναν χρόνο μετά ο Πίτερ Σμάιχελ επιστρέφει στο Μάντσεστερ. Τη φορά αυτή, όμως, για να φορέσει τη φανέλα της Σίτι. Εκεί έκλεισε και την καριέρα του. Ειρωνεία… Στον αιώνιο αντίπαλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ πάντως τον συγχώρεσαν. Εξακολουθούν σε κάθε παρουσία του στο «νησί» να τον αποθεώνουν και να τον θεωρούν ίσως τον κορυφαίο τερματοφύλακα που πέρασε από την ομάδα τους. Κι αν δεν περνούσε ο Έντβιν Φαν Ντερ Σάαρ στην συνέχεια, τότε πολλοί θα τον αναπολούσαν ακόμη περισσότερο…


Έγραψε, φυσικά, ιστορία και με την εθνική ομάδα της Δανίας. Από μικρός χρίστηκε διεθνής και μέτρησε συνολικά 129 συμμετοχές στην εθνική του ομάδα, όντας ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική ομάδα! Πήρε μέρος σε 4 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1988, 1992, 1996, 2000) και σ’ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (1998). Φυσικά ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1992, όταν οι διεθνείς Δανοί μαζεύτηκαν, κυριολεκτικά, από τις …παραλίες για να αγωνιστούν! Ο Σμάιχελ ήταν μία ηγετική φυσιογνωμία και στην εθνική του ομάδα, ενώ σε 30 αγώνες ήταν ο αρχηγός της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, που διεξήχθη στην Αγγλία, αποθεώθηκε αρκετές φορές από οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!


Κάτι που είχε κάνει εξάλλου στο αστρονομικό ποσοστό του 42% των εμφανίσεών του με τα χρώματα της Γιουνάιτεντ, γεγονός που θα τον έκανε να περάσει τον Λεβ Γιασίν και τον Γκόρντον Μπανκς ως ο κορυφαίος πορτιέρο όλων των εποχών σε ψηφοφορία του Reuters το 2001! Στην καριέρα του πέτυχε συνολικά 11 γκολ, επίτευγμα σπάνιο για τερματοφύλακα. Ψηφίστηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου για το 1992 και το 1993. Το 2000, η Διεθνής Υπηρεσία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), τον κατέταξε ανάμεσα στους 10 καλύτερους τερματοφύλακες του 20ου αιώνα.   


Ο Πέτερ Σμάιχελ έχει δουλέψει ως τηλεσχολιαστής σε πολλά κανάλια, τα οποία έψαχναν την συνεργασία μαζί του, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Έγινε μέχρι και… τραγουδιστής, βγάζοντας μάλιστα δικό του σινγκλ, στην διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Αγγλία, το 1996! Μια τηλεοπτική του συνεργασία ήταν με το Discovery Chanel, όπου παρουσιάζει εκπομπή με τα πιο βρώμικα επαγγέλματα του κόσμου! Ο γιος του, Κάσπερ, βάδισε στα χνάρια του, όμως όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία. Έπαιξε στην Λέστερ, χρίστηκε διεθνής με τις μικρότερες Εθνικές της Δανίας, ενώ αγωνίστηκε και στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας με την Ντάρλινγκτον.


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα


  • 1972–1975: Høje-Gladsaxe
  • 1975–1981: Gladsaxe-Hero

Επαγγελματική καριέρα


  • 1981–1984: Gladsaxe-Hero, 46 (0)
  • 1984–1987: Hvidovre Idrætsforening, 78 (6)
  • 1987–1991: Brøndbyernes Idrætsforening, 119 (2)
  • 1991–1999: Manchester United Football Club, 292 (0)
  • 1999–2001: Sporting Clube de Portugal55 (0)
  • 2001/02: Aston Villa Football Club, 29 (1)
  • 2002/03: Manchester City Football Club, 29 (0)

Σύνολο καριέρας: 648 (9)

Διεθνής

  • 1987–2001: Δανία, 129 (1)


Τίτλοι
Με την Μπρόντμπι
  • Πρωτάθλημα Δανίας: 4 (1987, 1988, 1990, 1991)
  • Κύπελλο Δανίας: 1989

Με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Πρωτάθλημα Αγγλίας: 5 (1992/93, 1993/94, 1995/96, 1996/97, 1998/99)
  • Κύπελλο Δανίας: 3 (1993/94, 1995/96, 1998/99)
  • Λιγκ Καπ Αγγλίας: 1991/92
  • FA Charity Shield: 4 (1993, 1994, 1996, 1997)
  • UEFA Champions League: 1998/99
  • Σούπερ Καπ Ευρώπης: 1991

Με την Σπόρτινγκ
  • Πρωτάθλημα Πορτογαλίας: 1999–2000
  • Σούπερ Καπ Πορτογαλίας: 2000/01

Με την Άστον Βίλλα
  • UEFA Intertoto Cup: 2001

Διεθνείς
Με την Δανία
  • Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 1992

Προσωπικές Διακρίσεις
  • Βραβείο Το Χρυσό Κλουβί Δανός Τερματοφύλακας του Έτους: 4 (1987, 1988, 1990, 1992)
  • Καλύτερος Δανός Παίκτης του Έτους: 3 (1990, 1993, 1999
  • Μέλος Καλύτερης Ενδεκάδας της Διοργάνωσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: 1992
  • Καλύτερος Τερματοφύλακας για την UEFA : 4 (1992, 1993, 1997, 1998)
  • Καλύτερος Τερματοφύλακας του Κόσμου από την Διεθνή Υπηρεσία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου: 2 (1992, 1993)
  • Μέλος Καλύτερης Ενδεκάδας του Έτους από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Αγγλίας: 1992/93
  • Καλύτερος Ποδοσφαιριστής του Έτους για τη Premier League: 1995/96
  • Μέλος Ονειρώδους Ενδεκάδας για την δεκαετία του UEFA Champions League (1992 ~ 2002#): 2002
  • Μέλος του Hall of Fame του Αγγλικού Ποδοσφαίρου: 2003
  • Μέλος Καλύτερης Ενδεκάδας του Αιώνα για την Αγγλική Λίγκα από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Αγγλίας: 2007
  • Βραβείο για την δεκαετία της Premier League (1992/93 ~ 2001/02):
  • Μέλος Ξένης αλλά και Συνολικής Ενδεκάδας της Δεκαετίας
  • Απόκρουση της Δεκαετίας: εναντίον της Νιούκαστλ στις 21 Δεκεμβρίου του 1997
  • Βραβείο για την εικοσαετία της Premier League (1992/93 ~ 2011/12):
  • Μέλος Ενδεκάδας 20ετίας και από το κοινό αλλά και τους ειδικούς 
  • Μέλος της λίστας των 125 Καλύτερων Εν Ζωή Παικτών του Κόσμου για τα 100 χρόνια της FIFA που συνέταξε ο Πελέ (FIFA 100)