Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Γιώργος Μητσιμπόνας: Το καμάρι του Κάμπου


Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός Γιώργος Μητσιμπόνας, γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1962, στη Τσαριτσάνη της Λάρισας. Αμυντικός μεγάλης κλάσης, από τους κορυφαίους που έχει αναδείξει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπήρξε ο ποδοσφαιριστής-σύμβολο της «Χρυσής» εποχής του αθλητισμού της Λάρισας  και διακρίθηκε για την ψυχραιμία του, το μεστό, γεμάτο ουσία παιχνίδι του, την αποφασιστικότητα, τη κλάση του, που του επέτρεπε να προωθείται συνέχεια αφού υπήρξε και ικανότατος σκόρερ, τις απαράμιλλες ηγετικές ικανότητες και την ξεχωριστή του προσωπικότητα, αποτελώντας τον ηγέτη που συνέβαλε τα μέγιστα στην καταξίωση της ΑΕΛ, ενώ υπήρξε παράδειγμα συνέπειας και αφοσίωσης. Ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που κόσμησαν με τη παρουσία τους τα ελληνικά γήπεδα και χαιρόσουν να βλέπεις ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων.


Έκανε μεγάλη καριέρα στη Λάρισα, της οποίας υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, συγκροτώντας μαζί με τον Γιάννη Γκαλίτσιο, ένα εκπληκτικό ντουέτο στο κέντρο της άμυνας της, που δύσκολα μπορούσε να ξεπεράσει οιοσδήποτε επιθετικός. Αποκορύφωμα της καριέρας του, ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιόδου 1987/88, όντας ο εμβληματικός αρχηγός μιας ομάδας που, με μόνα εφόδια την πίστη και τη μαχητικότητα, έφερε τον άνεμο για αλλαγή στην καθεστηκυία τάξη, σπάζοντας το κατεστημένο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποτελώντας τον μόνο και μοναδικό σύλλογο που κατέκτησε πανάξια  τον τίτλο του πρωταθλητή, στηριζόμενος, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, στα δικά του παιδιά! Δυστυχώς, η μοίρα στάθηκε πολύ σκληρή μαζί του αφού μόλις στα 35 του χρόνια έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα …


Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ομάδα της γενέτειράς του, τον Οικονόμο Τσαριτσάνης όπου αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ φορ. Πολύ γρήγορα έδειξε το ταλέντο του, αφού ως έφηβος θα ξεχώριζε, φορώντας τη φανέλα της μικτής ΕΠΣ Λάρισας. Σε ηλικία 19 ετών, το 1981, ο τότε πρόεδρος της Α.Ε.Λάρισας,Σίμος Παλαιχοχωρίδης θα καταφέρει να τον εντάξει στο δυναμικό της ομάδας, όντας επιλογή του τότε προπονητή της ομάδας Αντώνη Γεωργιάδη. Ο Γιώργος Μητσιμπόνας, μόλις είχε κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, φορώντας τη φανέλα της ισχυρότερης ομάδας του νομού. Για πρώτη φορά θα αγωνιστεί σε επίσημο ματς της ΑΕΛ, στις 10 Γενάρη του 1982. Ο Αντώνης Γεωργιάδης τον χρησιμοποιεί σαν επιθετικό στα πρώτα του 8 λεπτά στην Α’ εθνική ως αλλαγή του Γιάννη Γκόλαντα. Στο πρώτο του 90λεπτο με την ΑΕΛ,  θα πετύχει το νικηφόρο γκολ στην αναμέτρηση με τη Ρόδο στο Αλκαζάρ.


Κατά την πρώτη του χρονιά στους «βυσσινί» πέτυχε 3 τέρματα σε 15 αγώνες. Την επόμενη περίοδο, με την έλευση του Γιάτσεκ Γκμοχ  (Jacek Gmoch) στην ΑΕΛ το 1982, βρίσκει τη θέση του στη διάταξη των βυσσινί, σαν κεντρικός αμυντικός. Μαζί με τον Γιάννη Γκαλίτσιο συνθέτουν ένα εξαιρετικό αμυντικό δίδυμο και ο 20χρονος Μητσιμπόνας θ’ αγωνιστεί σε 32 ματς στη δεύτερη σεζόν του στην ΑΕΛ. Οι μεγάλες επιτυχίες του συλλόγου τη δεκαετία του 1980 τον βρίσκουν παρόντα στο Αλκαζάρ, στο οποίο παρέμεινε για τα επόμενα 8 χρόνια, έως το 1989 και υπήρξε σύμβολο της χρυσής εποχής των Θεσσαλών, όντας ένας από τους κύριους εκφραστές της μεγάλης επανάστασης που έφερε η Λάρισα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1980.


Όντας επί σειρά ετών αναντικατάστατο στέλεχος αλλά και αρχηγός της Λάρισας, συνέβαλε τα μέγιστα στις μεγάλες επιτυχίες του συλλόγου τη δεκαετία του 1980. Η επαρχιακή ομάδα ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος τις περιόδους 1981/82 και 1983/84. Ο ίδιος και η ομάδα του έκαναν ντεμπούτο στη Ευρώπη, για το Κύπελλο UEFA, απέναντι στην ομάδα του ουγγρικού στρατού, την Χόνβεντ Βουδαπέστης (Budapest Honvéd Futball Club), των Λάγιος Ντέταρι (Lajos Détári), Μάρτον Εστερχάζι (Márton Esterházy), Ίμρε Γκάραμπα (Imre Garaba), Λάζλο Ντάικα (László Dajka) κ.ά. Στη ρεβάνς της Βουδαπέστης, στο «Γιόζεφ Μπόζικ» (Bozsik Stadion), ο Ντάικα απέκλεισε μόνος του την ΑΕΛ πετυχαίνοντας χατ-τρικ παρά το 2-0 του Αλκαζάρ!


Η Λάρισα, κατέλαβε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, την περίοδο 1982/83 και κατέκτησε το Κύπελλο της περιόδου 1984/85, με θρίαμβο επί του τότε πρωταθλητή, ΠΑΟΚ με 4-1. Την ίδια χρονιά, η Α.Ε.Λ. έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, αποκλείοντας σχετικά εύκολα την κυπελλούχο Ουγγαρίας Σιόφοκ Μπάνιαζ (Bodajk Futball Club Siófok )με 1-1 εκτός και 2-0 εντός έδρας, ενώ στο δεύτερο γύρο κληρώθηκαν και πέταξαν εκτός συνέχειας την Ελβετική Σερβέτ Γενεύης (Association du Servette Football Club) των διεθνών Ουμπέρτο Μπαρμπέρις (Umberto Barberis), Έριχ Μπούργκενερ (Erich Burgener), Αλέν Γκάιγκερ (Alain Geiger) με νίκη-ανατροπή εντός (2-1) και 1-0 εκτός με… θύτη τον Γιάννη Βαλαώρα. Το ταξίδι της ΑΕΛ σταμάτησε στους «8» από τη φημισμένη Ντιναμό Μόσχας (Football Club Dynamo Moscow) των Βάλερι Γκαζάεφ (Valery Gazzaev), Αλεξάντρ Γκολόβνια (Aleksandr Golovnya), Μπόροντιουκ (Aleksandr Borodyuk). Ο Κριστόφ Άνταμτσικ (Krzysztof Adamczyk) ήταν ο μοιραίος παίκτης και στα 2 ματς καθώς οι Σοβιετικοί πήραν τη νίκη με 1-0 στην Τιφλίδα, επειδή η Μόσχα ήταν σκεπασμένη από το χιόνι.


Στη δεύτερη  παρουσία τους στο Κυπελλούχων, την περίοδο 1985/86, οι Θεσσαλοί στάθηκαν άτυχοι, αφού «έπεσαν» πάνω στην ανερχόμενη δύναμη, την ιταλική Σαμπντόρια των Τζιανλούκα Βιάλι (Gianluca Vialli), Ρομπέρτο Μαντσίνι (Roberto Mancini), Τρέβορ Φράνσις (Trevor Francis) και Γκρέιμι Σούνες (Graeme Souness). Στο Αλκαζάρ, ο Μητσιμπόνας σκόραρε στο 40΄, αλλά ο Μαντσίνι έκανε το 1-1,  ενώ ο ίδιος σκόραρε και στο «Μαράσι» της Γένοβα, δίνοντας στη Σαμπντόρια την πρόκριση στους «16».


Η κορύφωση του ιδίου και του συλλόγου ήλθε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος το 1988, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του. Ο Γιώργος Μητσιμπόνας έγραψε και έκρινε την ιστορία, όταν την Πρωτομαγιά του 1988, στα πλαίσια της 29ης αγωνιστικής. με εκπληκτικό εναέριο βολέ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ηρακλή, στο 87’, κάνοντας την Λάρισα την πρώτη και μοναδική ως σήμερα, επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε την ελληνική κορυφή! Εκείνη την περίοδο σκόραρε άλλες 7 φορές.


Η ΑΕΛ λίγο έλειψε να κάνει και το νταμπλ, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου, από τον μετέπειτα τροπαιούχο, Παναθηναϊκό! Κύπελλο έχασε άλλες 2 φορές από το τριφύλλι, το 1982 (0-1) και το 1984 (0-2).


Μετά την κατάκτηση του τίτλου και για την περίοδο 1988/89, η Λάρισα συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αντιμετωπίζοντας και κερδίζοντας με γκολ του Μητσιμπόνα στο 90΄ την ελβετική Ξαμάξ (Neuchâtel Xamax FCS) με 2-1. Στον επαναληπτικό, αν και η ελληνική ομάδα προηγήθηκε, ηττήθηκε με 1-2 και αποκλείστηκε στα πέναλτι με μοιραίους τους Γιώργο Μητσιμπόνα, Πολ Μπάνον (Paul Bannon) και Σάκη Τσιώλη.  Όλη αυτή την περίοδο, η ΑΕΛ, έπαιξε 12 ευρωπαϊκά παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν, συνολικά 52 παίκτες, αλλά μόνο 4, ο Γιάννης Βαλαώρας, ο Θοθωρής Βουτυρίτσας, ο Γιάννης Γκαλίτσιος και ο Γιώργος Μητσιμπόνας, συμμετείχαν και στα 12 ματς των Θεσσαλών!




Το καλοκαίρι του 1989 αποχώρησε από τη Λάρισα και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ. Στον «δικέφαλο του Βορρά» αγωνίστηκε για τρία χρόνια μετρώντας 95 συμμετοχές και 3 γκολ. Την τρίτη και τελευταία του χρονιά εκεί, το 1992, αν και ήταν από τους κορυφαίους των Θεσσαλονικιών, έχασε το κύπελλο στους διπλούς τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό, (1-1 ο πρώτος αγώνας στην Τούμπα και 2-0 για τον Ολυμπιακό στον επαναληπτικό), ο οποίος ήταν και η επόμενη ομάδα του. Την πρώτη του χρονιά κατάφερε να φθάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου (βασικός), αλλά έχασε την ευκαιρία να ξαναστεφθεί κυπελλούχος, καθώς ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα! Μετά από 2 χρόνια στον Πειραιά, επέστρεψε και αγωνίστηκε άλλα 2 χρόνια στη Λάρισα.


Κατά τη δεύτερη θητεία του αγωνίστηκε σε 56 αγώνες και σκόραρε 7 φορές, δεν κατάφερε όμως μαζί με τους συμπαίκτες του να αποτρέψουν τον υποβιβασμό του συλλόγου στην Β' Εθνική, το 1996. Μετά τον υποβιβασμό της θεσσαλικής ομάδας και ύστερα από προστριβές με τον τότε προπονητή του, Γιώργο Φοιρό,  αποχώρησε οριστικά από τον σύλλογο. Σε 10 συνολικά χρονιές στους «βυσσινί» είχε 267 συμμετοχές και 34 τέρματα. Επόμενος και τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Τύρναβος και η Γ' Εθνική όπου είχε προπονητή τον πρώην συμπαίκτη του στη Λάρισα, Νίκο Αργυρούλη. Την περίοδο 1996/97 είχε 29 συμμετοχές και 8 γκολ βοηθώντας τη θεσσαλική ομάδα να φτάσει στην 4η θέση του Βορείου Ομίλου της Γ' Εθνικής.

Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε για πρώτη φορά, στα 22 του χρόνια, στις 18 Ιανουαρίου του 1984, στην εντός έδρας ήττα με 1-3 από την Ανατολική Γερμανία, ενώ η τελευταία του συμμετοχή ήταν στην αναμέτρηση με την Κύπρο το 1992. Αγωνίστηκε συνολικά 26 φορές με το εθνόσημο σκοράροντας μια φορά. Το 1983/84 αγωνίστηκε στην Ολυμπιακή ομάδα, παίζοντας 4 αγώνες με 1 γκολ.


Ο Γιώργος Μητσιμπόνας κέρδισε πολλές μάχες μέσα στο γήπεδο, αλλά, στην προσωπική του ζωή η μοίρα του γύρισε την πλάτη, καθώς μόλις στα 35 του χρόνια, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και ενώ κατευθυνόταν μαζί με τον φίλο του και δημοσιογράφο Νίκο Μίχο προς την Κοζάνη, όπου ο Τύρναβος θα έδινε φιλικό αγώνα προετοιμασίας με την τοπική ομάδα, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ημιφορτηγό στο ύψος του χωριού Γιάννουλη. Ο Μητσιμπόνας τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Η κηδεία του έγινε την επόμενη μέρα σε βαρύ κλίμα στο Νέο Κοιμητήριο Λάρισας παρουσία χιλιάδων κόσμου.


Τον Μάιο του 2008, χιλιάδες φίλοι της ΑΕ Λάρισας, βρέθηκαν στο Αλκαζάρ για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θρίαμβο της ΑΕΛ το 1988. Διεξήχθη φιλικός αγώνας ανάμεσα στην ομάδα του 1988 και τους παλαίμαχους του Ηρακλή, οι οποίοι μάλιστα, με δική τους πρωτοβουλία, παρατάχθηκαν σε 2 σειρές, για να περάσουν ανάμεσα καταχειροκροτούμενοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Ο αρχηγός της τότε ομάδας, Γιάννης Γκαλίτσιος, μαζί με τον Κώστα Κολομητρούση κρατούσαν τη φανέλα του Γιώργου Μητσιμπόνα,, σε έναν αγώνα που οι «βυσσινί» παρατάχθηκαν με 10 παίκτες, τιμώντας τη μνήμη του!


Η ΠΑΕ Λάρισα, αλλά και οι οπαδοί των «βυσσινί», δεν τον ξέχασαν ποτέ και ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε: «...μπορεί ο Γιώργος Μητσιμπόνας να μην βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας, όμως το παράδειγμά του αποτελεί οδηγό και έμπνευση για τις νέες γενιές των Λαρισαίων και κυρίως για όλους αυτούς που καλούνται να γίνουν άξιοι συνεχιστές της ιδέας που ονομάζεται ΑΕΛ». 

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος (Club), Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • Αθλητικός Όμιλος Οικονόμος Τσαριτσάνης

Επαγγελματική καριέρα 

  • 1981-1989: Αθλητική Ένωση Λάρισας, 210 (24)
  • 1989-1992: Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ), 95 (3)
  • 1992-1994: Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, 51 (9)
  • 1994-1996: Αθλητική Ένωση Λάρισας, 56 (7)
  • 1996/97: Αθλητική Ένωση Τυρνάβου, 29 (8)

Διεθνής

  • 1984-1996: Ελλάδα 27 (1)

Τίτλοι

  • Πρωτάθλημα Ελλάδος: 1987/88 και φιναλίστ 1982/83
  • Κύπελλο Ελλάδος: 1984/85 και φιναλίστ 4 (1981/82, 1983/84, με την Λάρισα, 1991/92, με τον ΠΑΟΚ και 1992/93 με τον Ολυμπιακό)
Πηγή: evrytanika.gr