Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα: Η βραδιά των αστεριών στην Τούμπα

Πρόκειται για μία απ' τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, μιας και επιτεύχθηκε εναντίον μιας ομάδας που είχε στις τάξεις της διεθνείς άσσους, όπως ο Johan Cruijff (Γιόχαν Κρόιφ), ο Johan Neeskens (Γιόχαν Νέεσκενς), ο Juan Manuel Asensi (Χουάν Μανουέλ Ασένσι), ο Pina Marcial (Μαρθιάλ), ο Hugo Sotil (Χούγκο Σοτί), ο Mario Marinho (Μάριο Μαρίνιο), ο Carles Rexach (Κάρλες Ρέσακ) κ.α.!

Η βραδιά της 16ης Σεπτεμβρίου του 1975 λοιπόν, ήταν η βραδιά των μεγάλων αστέρων στην κατάμεστη Τούμπα! Κόπηκαν 45.200 εισιτήρια, ρεκόρ για το γήπεδο, αλλά και ρεκόρ εισπράξεων την εποχή εκείνη για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο! Ο ΠΑΟΚ, στημένος άψογα στον αγωνιστικό χώρο από τον αείμνηστο Gyula Lóránt, πήρε μεγάλη νίκη με 1-0, με γκολ του Γιώργου Κούδα στο 73ο λεπτό!


Το σκορ ήταν φτωχό. Όχι γιατί δεν εξασφάλιζε τίποτα για τη ρεβάνς, αλλά γιατί η απόδοση του ΠΑΟΚ ήταν για κάτι παραπάνω. Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο 59ο λεπτό, ο Αχιλλέας Ασλανίδης είχε πετύχει άλλο ένα γκολ με απ' ευθείας κτύπημα φάουλ, το οποίο όμως ακυpώθηκε γιατί κανείς δεν κατάλαβε ότι ο διαιτητής το είχε σφυρίζει έμμεσο έξω από την περιοχή!

Οι δύο «Ιπτάμενοι Ολλανδοί», Cruijff και Neeskens είχαν ξαναεπισκεφθεί την Τούμπα και το 1973, στον φιλικό αγώνα ΠΑΟΚ – Ajax 1-1 και τη φορά αυτή παραδέχτηκαν ότι ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλύτερος από τότε! Eξαιρετικό το κοινό, βoήθησε τρομερά την ομάδα! 
«Εκπληκτικός ο κόσμος του ΠΑΟΚ!» 
ήταν η δήλωση του Johan Cruijff, μετά το τέλος του αγώνα. Στη ρεβάνς της Βαρκελώνης, ο ΠΑΟΚ, ηττήθηκε με 6-1 και αποκλείστηκε.

Στα αξιοπερίεργα ότι, ο αγώνας αυτός έγινε Τρίτη, γιατί την Τετάρτη (επίσημη μέρα των ευρωπαϊκών κυπέλλων, τότε) αγωνιζόταν για το Κύπελλο Πρωταθλητριών ο ...Ολυμπιακός με τη FC Dynamo Kyiv (Δυναμό Κιέβου) στην … Τούμπα (!!!), Την διάλεξε για έδρα, λόγω τιμωρίας του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από τον αγώνα με την Celtic (Σέλτικ) το 1974! Για την ιστορία, ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 2-2 ενώ είχαν κοπεί 36.680 εισιτήρια!



Πηγή δημοσίευσης: Αναμνήσεις ΜΙΑΣ φανέλας