Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΕΚ - Πόρτο: Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη της ΑΕΚ

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1978, στον πρώτο αγώνα του Α’ γύρου για το «Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης», της περιόδου 1978-1979, στο «Στάδιο Νίκος Γκούμας» στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ του Ferenc Puskás (Φέρεντς Πούσκας) συντρίβει με 6-1 την FC Porto (Πόρτο)! 

Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που προκάλεσε πάταγο στην Ευρώπη και που ουσιαστικά πέρασε την ΑΕΚ από τον πρώτο αγώνα στον δεύτερο γύρο. Η μεγαλύτερη ΑΕΚ όλων των εποχών, ενισχυμένη πια και με τον Μίμη Δομάζο, διέσυρε την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, σε μια βραδιά ποδοσφαιρικής τελειότητας. 

Στον πάγκο υπήρχε πλέον ο Ferenc Puskás, αλλά η ομάδα ήταν η ίδια (με τον Μίμη Δομάζο στη θέση του Μίμη Παπαϊωάννου), που είχε κατακτήσει το νταμπλ του 1978! Αλλά, και σε μεγάλο βαθμό η ίδια που είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977. Ήταν μια ομάδα αστέρων που ευτύχησε να συνδυάσει την κλάση της με πολύ μεγάλη ρέντα εκείνο το βράδυ, καθώς προηγήθηκε με 3-0 στο 20’, με 4-0 στο ημίχρονο και είχε κλείσει το σκορ από το 60’! 

Τα γκολ άρχισαν από τόσο νωρίς, ώστε η μετάδοση της ΕΡΤ έχασε το πρώτο γκολ, του Dušan Bajević (Ντούσαν Μπάγεβιτς), στο 3’, με κεφαλιά, από σέντρα του Τάκη Νικολούδη! Το γκολ δεν υπάρχει σε κανένα βίντεο αρχείου! Ο κορυφαίος της βραδιάς, Χρήστος Αρδίζογλου, έκανε με ατομική προσπάθεια το 2-0 στο 16΄και ο Bajević με νέα κεφαλιά, μετά από ωραία σέντρα του Θωμά Μαύρου, το 3-0, στο 20’. Το σκορ ημιχρόνου έκλεισε με το βολέ του Κύπριου Τάσου Κωνσταντίνου στο 39’! 

Η Πόρτο μείωσε στο 50’ με τον Toni μετά από λάθος του Λάκη Νικολάου και τότε ήταν που φάνηκε πόσο πολύ ήθελε η μπάλα την ΑΕΚ εκείνο το βράδυ. Όταν στο 58’ η ΑΕΚ κέρδισε φάουλ, ο Νικολάου, ήθελε να … πατσίσει το λάθος του και το κατάφερε! Ο Νικολούδης εκτέλεσε το φάουλ και ο Νικολάου έκανε με κεφαλιά το 5-1. Δύο λεπτά μετά, οι 27.752 φίλαθλοι (5.570.760 δρχ. οι εισπράξεις) παραληρούσαν με το 6-1 από τον Θωμά Μαύρο μετά από σέντρα του Αρδίζογλου. 


Μετά τη λήξη, νικητές και ηττημένοι δεν πίστευαν αυτό που είχαν δει. «Έχετε ξαναδεί τόσο μεγάλη ομάδα;» δήλωνε εκστασιασμένος ο δημιουργός της, Λουκάς Μπάρλος! Ακόμα και ο παρατηρητής της UEFA εγκωμίαζε την ΑΕΚ! Ο Τάκης Νικολούδης ομολόγησε ότι «… τώρα πάμε στην Πορτογαλία για τουρισμό!». Όμως αυτό, λίγο έλειψε να… κάψει την ΑΕΚ που, βρέθηκε να αγωνιά στη ρεβάνς ακόμα και για την πρόκριση, καθώς έχασε με 4-1 (από 0-1!). Δεν θα μπορούσε, όμως, μια τέτοια νίκη να ανατραπεί. 


Η ΑΕΚ προκρίθηκε στον 2ο γύρο του «Κυπέλλου Πρωταθλητριών» και στην επόμενη φάση, αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Αγγλίας Nottingham Forest FC (Νότιγχαμ Φόρεστ) του Brian Clough (Μπράιαν Κλάφ), από την οποία αποκλείστηκε με δύο ήττες.