Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Το ζέσταμα του Πειρατικού

Σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1979, η εθνική Ελλάδος του Αλκέτα Παναγούλια, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, νικά με 1-0 την Σοβιετική Ενωση του Konstantin Beskov (Κονσταντίν Μπεσκόφ) και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά του «Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης»! 

Το ιστορικό γκολ σημείωσε ο Τάκης Νικολούδης στο 25ο λεπτό, με πλασέ, μετά από ονειρεμένο «σλάλομ» του Γιώργου Δεληκάρη. Η Σοβιετική Ενωση, είχε τότε στις τάξεις της μεγάλους παίκτες, όπως τον Rinat Dasayev (Ρινάτ Ντασάεφ), τον Aleksandr Bubnov (Αλεξάντρ Μπουμπνόφ), τον Vagiz Khidiyatullin (Βανγκίζ Χιντιατούλιν), τον Yuri Gavrilov (Γιούρι Γκαβρίλοφ), τον Ramaz Shengelia (Ραμάζ Σενγκέλια) και τον αρχηγό της Aleksandr Makhovikov (Αλεξάντρ Μαχοβίκοφ). Ήταν το μεγάλο και ξεκάθαρο φαβορί, εκείνη τη «Μεγάλη Τετάρτη» του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως ονομάστηκε, λόγω της επίτευξης του θριάμβου. Το γκολ του Τάκη Νικολούδη, στο Α’ ημίχρονο, δημιούργησε ενθουσιασμό στους 25.000 και πλέον φιλάθλους, που είχαν κατακλύσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τελικά, η ομάδα τα κατάφερε να ταξιδέψει στα τελικά της Ιταλίας. 

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχιζε να βγει από την αφάνεια τη δεκαετία του 1970. Σε αυτό, συνετέλεσαν οι επιτυχίες του Παναθηναϊκού, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 και της ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, την περίοδο 1976 - 1977. 

Στην προκριματική φάση του «Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης» του 1980, η εθνική Ελλάδος, κληρώθηκε με αντιπάλους τη Σοβιετική Ένωση, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία. Ο όμιλος, θεωρήθηκε ουδέτερος, δηλαδή ούτε εύκολος ούτε δύσκολος. Οι Σοβιετικοί είχαν σπουδαίους παίκτες, όπως προανέφερα, αλλά όχι τόσο αξιόπιστη ομάδα. Η Ουγγαρία είχε μεγάλο παρελθόν, αλλά μέτριο παρόν και η Φινλανδία ήταν ο εύκολος αντίπαλος, όπως πολλοί πίστευαν τότε. Ο πρώτος του ομίλου θα πήγαινε στην Ιταλία. 

Στις 24 Μαΐου του 1978, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι, η εθνική μας έχασε με 3-0 από τους Φινλανδούς, στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της, απογοητεύοντας τον κόσμο της. Ακολούθησε μια ακόμη ήττα, φυσιολογική αυτή τη φορά, στις 20 Σεπτεμβρίου στο Yerevan (Ερεβάν) της Αρμενίας, από τη Σοβιετική Ένωση, με 2-0. 

Ένα μήνα αργότερα,
η εθνική μας, συνέτριψε τη Φινλανδία με 8-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ακολούθησε ένας ακόμη θρίαμβος, επί της Ουγγαρίας στο Καυτατζόγλειο με 4-1. Η Ελλάδα, πήρε τον πρώτο της εκτός έδρας βαθμό στο 0-0 με την Ουγγαρία, στις 2 Μαΐου του 1979 και έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση! 

Δείτε ένα video με τα κυριότερα στιγμιότυπα του αγώνα: